Στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – “Καίνε” οι τιμές στα τρόφιμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σούπερ μάρκετ ωράριο

Τα στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 3% μειώθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός από 3,4% που ήταν τον Οκτώβριο.

Αν και μειώθηκε ο πληθωρισμός οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.

Ειδικότερα, για έναν ακόμη μήνα, οι τιμές των τροφίμων επιβάρυναν πολύ τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των τροφίμων και αναψυκτικών αυξήθηκαν 9% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του ελαιόλαδου (31,4% για την κατηγορία ελαίων-λιπών), των φρούτων (12%), των λαχανικών (10,8%), της κατηγορίας ζάχαρη-τσίκλες-γλυκά-παγωτά( 7,6%) και στην κατηγορία λοιπά τρόφιμα (7%).

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν 5,1%, τα είδη ένδυσης -υπόδησης 6,4% και οι ιατρικές υπηρεσίες 5,3%.

πίνακας πληθωρισμός

Μειώθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου και καυσίμων

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην τιμή του φυσικού αερίου (-53,2%) και των καυσίμων – λιπαντικών (-9,3%), ενώ η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε οριακά σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο (0,7%).

Μειώσεις καταγράφηκαν και στις τιμές των ξενοδοχείων (-3%) καθώς και στις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών (-3%).

Μειώθηκαν οι τιμές 0,4% σε μηνιαία βάση

Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Οκτώβριο), ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,4%. Οι τιμές των καυσίμων – λιπαντικών μειώθηκαν 2%, του πετρελαίου θέρμανσης 3%,των αυγών 2,7%, των φρούτων 5%, των λαχανικών 6,1%.

Μειώσεις σημείωσαν επίσης οι τιμές των ειδών ένδυσης – υπόδησης (1,8%) και των ξενοδοχείων (15%). Από την άλλη πλευρά, η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 9,9%, των κατεψυγμένων λαχανικών 5%, των ψαριών 4% και του χοιρινού 1,3%.

πίνακας πληθωρισμός