Σούπερ μάρκετ: Πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα στις αγορές σας

H ακρίβεια συνεχίζει να είναι το πρόβλημα που απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα με τους πολίτες να είναι σε απόγνωση.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που προσπαθούν να βρουν… τεχνάσματα ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ.

Εξάλλου, οι δαπάνες για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, αποτελούν το σημαντικότερο ποσοστό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι περισσότεροι πλέον καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία, επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ με την λίστα αγορών… ανά χείρας και επιλέγουν προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά. Με ποιους τρόπους όμως μπορεί ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει χρήματα όταν κάνει τις αγορές του στα σούπερ μάρκετ;

Λίστα αγορών και έλεγχος των προϊόντων που έχουμε στο σπίτι

Σχεδιάστε τα γεύματα της εβδομάδας: Ξεκινήστε με ένα πλάνο για τα γεύματα της εβδομάδας. Σκεφτείτε τι θα μαγειρέψετε, ποια υλικά χρειάζεστε και πόσες μερίδες θα χρειαστείτε.
Κάντε λίστα αγορών: Με βάση το πλάνο σας, φτιάξτε μια λεπτομερή λίστα αγορών. Σημειώστε ποσότητες, μάρκες και τυχόν εναλλακτικές επιλογές.
Ελέγξτε τι έχετε ήδη: Πριν φύγετε για ψώνια, ελέγξτε τα ντουλάπια, το ψυγείο και την κατάψυξη σας για να δείτε τι έχετε ήδη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις περιττές αγορές.

Μην ψωνίζετε όταν είστε πεινασμένοι

Μην ψωνίζετε πεινασμένοι: Η πείνα μπορεί να σας οδηγήσει σε παρορμητικές αγορές τροφίμων που δεν χρειάζεστε.
Συγκρίνετε τιμές: Μην κάνετε τις αγορές σας, εστιάζοντας μόνο σε γνωστές μάρκες. Συγκρίνετε τιμές ανά μονάδα μέτρησης για να βρείτε την πιο συμφέρουσα επιλογή.
Επιλέξτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι συχνά πιο οικονομικά από τις γνωστές μάρκες, ενώ μπορεί να έχουν και την ίδια ποιότητα.

Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα εισαγόμενα ή τα μη εποχής.
Αγοράστε χύμα: Εάν είναι δυνατόν, αγοράστε χύμα τρόφιμα όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να αγοράσετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε.
Μην επηρεάζεστε από τα τακτικές marketing: Μην αγοράζετε προϊόντα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά ή επειδή είναι τοποθετημένα σε περίοπτη θέση. Να αγοράζετε τα προϊόντα που πραγματικά χρειάζεστε και πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi