Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης στον ήλιο

8 beauty tips

Μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία

Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι, όλοι μας κάνουμε διάφορες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι αναγκαίο να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον.

Μια από τις αλλαγές αυτές είναι και το μακιγιάζ, και όχι δεν αναφερόμαστε μόνο στα φωτεινά λουκ των διακοπών έναντι των πιο έντονων και σκουρόχρωμων αποχρώσεων του χειμώνα.

Αναφερόμαστε και σε εκείνα τα συστατικά, που περιέχονται στα καλλυντικά και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τον ήλιο, προκαλώντας φωτοεαυσθησία.

Τι είναι η φωτοεαυσθησία;

Με τον όρο οι ειδικοί αναφέρονται στην αντίδραση του δέρματος κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η φωτοευαισθησία μπορεί να είναι είτε τοξική είτε αλλεργική, που σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί αντίστοιχα μέσα σε λίγες ώρες κατόπιν της έκθεσης ή μετά από μερικές ημέρες.

Χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη φλεγμονή ή ερυθρότητα της επιδερμίδας, που συχνά μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε προϊόντα που εφαρμόζουμε στο δέρμα και τελικά αντιδρούν στον ήλιο.

Μήπως δεν είναι καλά τα καλλυντικά μου;

Εάν προκληθεί φωτοευαισθησία, αυτό δεν σημαίνει ότι τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν είναι καλής ποιότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί απλώς να περιέχουν συστατικά που αντιδρούν με την ηλιακή ακτινοβολία.

Μπορεί για παράδειγμα να πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βράδυ για να χαρίσουν τα μέγιστα οφέλη (και χωρίς δερματικές βλάβες) ή να πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν τα φοράτε.

Μερικά από τα συστατικά που θα πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που η ηλιοφάνεια είναι εκτεταμένη, περιλαμβάνουν:

Ρετινόλη

Είναι γνωστή ως βιταμίνη Α και κάνει θαύματα για την επιδερμίδα μας. Οι αντιγηραντικές της ιδιότητες συμβάλλουν στην ανανέωση του δέρματος, μειώνοντας τις λεπτές και τις πιο βαθιές ρυτίδες όπως και τους διογκωμένους πόρους της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης  5 χρήσιμες συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Επειδή όμως ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων είναι σημαντικό να την αποφεύγετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και η νέα στοιβάδα δέρματος που δημιουργείται είναι πολύ ευαίσθητη στον ήλιο.

Είναι προτιμότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εφαρμόζονται προϊόντα με ρετινόλη το βράδυ πριν κοιμηθείτε και το επόμενο πρωί να μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας πριν βγείτε από το σπίτι.

Ελαια εσπεριδοειδών

Τα έλαια από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι, είναι ιδιαίτερα δροσιστικά, εκτός από αρωματικά και μπορούν να ανανεώσουν την όψη της επιδερμίδας. Ωστόσο ορισμένα από τα συστατικά που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν φωτοτοξική αντίδραση και για αυτό είναι καλύτερο να τα αποφεύγουμε το καλοκαίρι.

Έχετε κατά νου ότι πριν βγείτε στον ήλιο, είτε στην πόλη είτε στην θάλασσα, πρέπει να αποφύγετε ενυδατικές κρέμες, serum και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμπεριέχει ως δραστικές ουσίες έλαια εσπεριδοειδών.

Απολεπιστικούς παράγοντες

Μετά τον καθαρισμό, η απολέπιση είναι το σημαντικότερο βήμα για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Για να κάνουμε απολέπιση χρησιμοποιούμε διάφορα συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το μανδελικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ και το αζελαϊκό οξύ.

Επειδή όμως κατά την απολέπιση αφαιρούμε τα νεκρά κύτταρα και τα νέα, που είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο, βγαίνουν στην επιφάνεια είναι σημαντικό να την κάνουμε κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες ώστε να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να βγούμε στον ήλιο.

Και πάλι δεν ξεχνάμε την πλούσια εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας για να προστατεύσουμε επαρκώς το πρόσωπό μας.

Πηγή: in.gr