Παιδιά στην εφηβεία: Πως επηρεάζει η διατροφή τη διάθεσή τους;

κορίτσι εφηβεία

Ποια τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία τους

Σημαντικό ρολό παίζει η διατροφή στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά στο στάδιο των  αλλαγών της εφηβείας.

Τα παιδιά σε αυτή τη φάση, αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και ο εγκέφαλός τους είναι πολύ ευαίσθητος σε διατροφικά ερεθίσματα.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τη χημεία του εγκεφάλου, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας ορισμένους αγγελιοφόρους που περνούν πληροφορίες από τον έναν νευρώνα στον άλλο: τους νευροδιαβιβαστές. Αυτοί συνδέονται άμεσα με την ευημερία, την ευχαρίστηση, τα κίνητρα και την ενέργεια.

Για παράδειγμα, στο εφηβικό στάδιο, το περιοδικό American Public Health Association σημειώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Εάν ένα παιδί στην εφηβεία συνηθίσει να τρώει συναισθηματικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερφαγίας και τελικά παχυσαρκίας.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένας άξονας σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου και τα δισεκατομμύρια βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση, γεγονός που και πάλι βεβαίως έχει να κάνει με τη διατροφή.

Τρόφιμα με θετική επίδραση στην ψυχολογία των εφήβων

Σύμφωνα με το διάσημο πανεπιστήμιο του Harvard, οι νέοι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και στρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εν λόγω διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και «καλά» λίπη. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προτρέπουμε λοιπόν τα παιδιά να καταναλώνουν:

Λαχανικά και φρούτα

Μελέτη στο American Journal of Public Health ανέφερε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ικανοποίησης και της ευημερίας. Ορισμένα φρούτα μάλιστα, όπως το ακτινίδιο και η μπανάνα, αλλά και ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ- πρόδρομο της ορμόνης της καλής διάθεσης (σεροτονίνης).

Ψάρια και θαλασσινά

Που είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σκουμπρί, σολομός, τόνος, σαρδέλες κ.λπ.).

Αυτός ο τύπος λίπους ωφελεί τα άτομα με διαταραχές στη διάθεση, όπως αποκαλύπτει το Harvard Health Publishing.

Επιπλέον, τα παιδιά είναι απαραίτητο να καταναλώνουν:

-Ξηρούς καρπούς και σπόρους (chia, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος).
-Μαύρη σοκολάτα
-Τροφές με προβιοτικά

Τρόφιμα με αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση των παιδιών

Υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα ανθρακούχα ποτά και γενικά το fast food, όλα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης στους εφήβους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology, η κατανάλωση καφεΐνης στην εφηβεία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: imommy.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay