Το πρόγραμμα των παιδιών το καλοκαίρι είναι πιο χαλαρό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν περισσότερες βόλτες το απόγευμα, να πηγαίνουν στη θάλασσα ή παίζουν στις πλατείες.
Παράλληλα, όμως, έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο, πολύ από τον οποίο περνούν μπροστά σε μια οθόνη κινητού, τάμπλετ ή υπολογιστή.
Οι περισσότεροι γονείς άλλωστε είναι πιο χαλαροί με τα όρια που έχουν θέσει στα παιδιά τους για τις οθόνες, και αυτό συχνά το εκμεταλλεύονται τα παιδιά.
Τι γίνεται όμως όταν δεν ξεκολλάνε από το κινητό ή το τάμπλετ για ώρες; Όταν κοιμούνται, ξυπνάνε, τρώνε με αυτό;
Το κλειδί, όπως και με οτιδήποτε άλλο, βρίσκεται στο να πετύχετε τη σωστή ισορροπία.
Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο χρόνο οθόνης είναι «σωστός» , καθώς όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού, τις ανάγκες της οικογένειας και, κυρίως, την προσωπικότητά του.
Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποια είναι τα όρια χρόνου οθόνης και αν αυτό σημαίνει αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας κατά νου πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις κανονικές του συνήθειες.
Καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα εξής:
Μη χρησιμοποιείτε τον χρόνο οθόνης ως εργαλείο ανταλλαγής
Φυσικά αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει πράξη αλλά προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε τον χρόνο οθόνης ως τιμωρία ή ανταμοιβή. Μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκβιασμό και είναι ο λάθος τρόπος να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας.
Ενημερώστε τυχόν κηδεμόνες σχετικά με τους κανόνες χρόνου της οθόνης
Εάν αφήνετε τα παιδιά σε γιαγιάδες, παππούδες ή άλλους φροντιστές, ενημερώστε τους για το χρόνο που έχετε θέσει ως όριο. Φυσικά υπάρχουν διάφορα εργαλεία γονικού ελέγχου που σας επιτρέπουν να βλέπετε πόση ώρα είναι το παιδί σας στο διαδίκτυο και τι παρακολουθεί. Οπότε, αξιοποιήστε τα.
Εστιάστε στη δημιουργία της σωστής ισορροπίας αντί να απαγορεύσετε τον χρόνο οθόνης
Μια πλήρης απαγόρευση συνήθως δεν λειτουργεί υπέρ σας. Βάλτε κανόνες και τηρήστε τους. Παράλληλα περάστε χρόνο μαζί τους και κάντε πράγματα μαζί με τα παιδιά. Και να θυμάστε ότι η πλήρης απαγόρευση χρήσης κινητών ή τάμπλετ συνήθως οδηγεί σε έντονες συγκρούσεις, τσακωμούς και νεύρα ειδικά αν τα παιδιά είναι άνω των 12 ετών.
Βγείτε έξω
Το καλοκαίρι ακόμα κι αν εργάζεστε προσφέρετε για περισσότερες βόλτες. Προγραμματίστε λοιπόν κοντινές βόλτες με τα παιδιά σε πάρκα, παιδικές χαρές, γηπεδάκια, προκειμένου να παίξουν και να εκτονωθούν. Αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάξτε smoothies ή κάντε χειροτεχνίες.
Συμπερασματικά
Είναι δύσκολο να «εξαφανίσετε» τις οθόνες από την καθημερινότητα του παιδιού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μπορείτε όμως να του προσφέρετε εναλλακτικές:
-Συμπεριλάβετε το παιδί στις καθημερινές δουλειές (π.χ. μαγείρεμα, άπλωμα ρούχων κλπ).
-Δώστε του παιχνίδια που ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα.
-Διαβάστε του παραμύθια ή πείτε ιστορίες.
-Παίξτε μαζί του.
-Κάντε συμφωνίες μαζί του ως προς τον χρόνο που θα δει κάτι στην οθόνη και τηρήστε τες πάντα.
-Μειώστε τον δικό σας χρόνο στις οθόνες καθώς τα παιδιά είναι μιμητικά όντα!
Πηγή: mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφίας: pixabay