30% περισσότεροι εκθέτες στη Philoxenia-Hotelia με τιμώμενη χώρα την Βουλγαρία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη Philoxenia

Η φετινή έκθεση αρχίζει την Παρασκευή με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Η ετήσια συνάντηση τουρισμού στην Θεσσαλονίκη στην Philoxenia-Hotelia είναι μια συνεδριακή γιορτή για την πόλη και ως τέτοια εκλαμβάνεται από όλους τους φορείς και συμμετέχοντες.

Η φετινή έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή (10/11) και ολοκληρώνεται την Κυριακή, και είναι ανοικτή στο κοινό το Σαββατοκύριακο. Στην Philoxenia υπάρχουν 30% περισσότεροι εκθέτες σε σχέση με πέρυσι και συμμετέχουν 301 εκθέτες, ενώ στην Hotelia θα υπάρχουν 130 σταντ από 17 χώρες με αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2022.

Τιμώμενη χώρα θα είναι η Βουλγαρία, όπως και στη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου και επικεφαλής θα είναι η υπουργός Τουρισμού της χώρας, Ζαρίτζα Ντίνκοβα και συμμετέχουν τέσσερις πόλεις. Από διεθνείς συμμετοχές, το παρών θα δώσουν Κύπρος, Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για μια αναβαθμισμένη διοργάνωση που έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό εκθεσιακό brand στη χώρα. “Τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά είναι φέτος αναβαθμισμένα, ενώ το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι πλούσιο” σημείωσε ο κ. Τζήκας που χαιρέτησε την παρουσία της Βουλγαρίας. Εκανε ειδική αναφορά στο Philoxenia Forum που θα έχει θέμα “Αναζητώντας την ισορροπία”  και θα επικεντρωθεί στα θέματα της κυκλικής οικονομίας, του υπερ-τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Ως εκπρόσωπος της υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας, η Μαριέλα Μόντεβα, δήλωσε: “Πέρυσι συμμετείχαμε για πρώτη φορά μέρα την πανδημία και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Οι δυο χώρες είναι γείτονες και φίλοι από πολύ παλιά. Βούλγαροι και Έλληνες ταξιδεύουν πολύ την περίοδο του χειμώνα. Το πρώτο 10μηνο του 2023, 670.000 Ελληνες τουρίστες επισκέφθηκαν την Βουλγαρία και πάνω από 1,2 εκατομμύρια Βούλγαροι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι που στο πλαίσιο της έκθεσης οι δύο υπουργοί Τουρισμού θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την περίοδο 2024-2026.

Διαβάστε επίσης  «Πουλάει σαν ζεστό ψωμί» η 11η ARTOZYMA - Ολα τα βλέμματα στην ATHENS INTERNATIONAL JEWELLERY SHOW (ΦΩΤΟ)

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Ποζρικίδης, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της φετινής τουριστικής έκθεσης και σημείωσε πως η Philoxenia-Hotelia θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο μια σεζόν που εξελίχθηκε ακόμη πιο επιτυχημένα για τον ελληνικό τουρισμό. “Η Philoxenia με συνέπεια και συνέχεια αποτελεί ουσιαστικό θεμέλιο για το εγχώριο τουριστικό επιχειρείν”, είπε χαρακτηριστικά.

Θεσσαλονίκη Philoxenia

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στην τοποθέτησή της επισήμανε: “Ο τουρισμός είναι μια μεγάλη και λαμπερή βιομηχανία. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα διαμάντι, λίγο θαμπό ακόμη, αλλά αρχίζει να λάμπει. Η φετινή έκθεση είναι κομβικής σημασίας γιατί θα φέρει πιο κοντά τον κλάδο. Οι συγκυρίες δεν είναι καλές λόγω της κατάσταση στο Ισραήλ. Η ισραηλινή αγορά αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των διανυκτερεύσεων της Θεσσαλονίκης. Η φετινή Philoxenia θα ανοίξει νέες διαδρομές συνεργασιών. Κάθε μέρα κρινόμαστε γιατί η κάθε μέρα κρύβει εκπλήξεις”.

Θεσσαλονίκη Philoxenia

Η Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε από την πλευρά της: “Λόγω της πανδημίας ανακάμψαμε πολύ γρήγορα, μόλις μετά από 16 μήνες επανήλθαμε στην προ Covid κατάσταση, ενώ η  Γερμανία έχει απόκλιση -19% σε σχέση με το 2019. Η τουριστική αγορά πρέπει να προσαρμοστεί και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Θεσσαλονίκη. Ο τουρισμός δεν είναι κατοστάρι αλλά μαραθώνιος”.

Ο Ανδρέας Μανδρίνος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση στην όλη και είπε πως το πρώτο 10μηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 αλλά είναι μικρότερος ο αριθμός σε σχέση με το 2019 και προσέθεσε: “Σίγουρα θα επηρεάσει ο πόλεμος στο Ισραήλ αλλά ευελπιστούμε πως μέχρι την άνοιξη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση”. Αναφορικά με τα έργα, τόνισε πως για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σημαντικό είναι να συνδεθεί το αεροδρόμιο με το κέντρο μέσω του μετρό, ενώ είπε πως είναι σύμφωνοι με την κατασκευή του flyover υπάρχει ο φόβος για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες.