Ανθρωποι της εστίασης στη Θεσσαλονίκη αγωνιούν για το “αύριο” του κλάδου

μέτρα Θεσσαλονίκη αγορά εστίαση

Αβέβαιο το μέλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Τι λένε στο Thes.gr

Κλειστά μαγαζιά, στοιβαγμένα τραπεζοκαθίσματα έξω από μπαρ και εστιατόρια, άδειοι δρόμοι είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα στην άλλοτε γεμάτη ζωή νύχτα στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας και των μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού.

Ο κλάδος της εστίασης και στη Θεσσαλονίκη είναι αυτός που για ακόμα μία έχει πληρώσει από νωρίς τα… σπασμένα με τα μέτρα της κυβέρνησης να είναι καταστροφικά για τις επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους.

Αβέβαιο το μέλλον και για τους μεν και για τους δε…

Το Thes.gr μίλησε με ανθρώπους της εστίασης οι οποίοι μετέφεραν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ο Κυριάκος Μπέρτος κινείται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της εστίασης, καθώς είναι συνιδιοκτήτης στο μπαρ Rover στα Λαδάδικα, όπως επίσης και στο μεζεδοπωλείο «Το Κουρμπέτι» στην ίδια περιοχή στη Θεσσαλονίκη.

Και τα δύο μαγαζιά είναι εδώ και ένα μήνα σχεδόν κλειστά με τον Κυριάκο Μπέρτο να σχολιάζει το 2ο λοκντάουν που ήρθε σχετικά γρήγορα μετά το πρώτο: «Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο λοκντάουν πραγματικά το πήραμε όλοι πιο χαλαρά, ήταν για το κοινό καλό, προήχε η υγεία είπαμε και έπρεπε να το αντέξουμε. Ήταν μια ευκαιρία ανασύνταξης, επανασχεδιασμού του μπάτζετ και εξόδων φυσικά. Συντήρηση, επισκευές και ανακαίνιση για τους θαρραλέους. Ανοίξαμε σχετικά νωρίς καλοκαίρι με αποτέλεσμα να έχουμε περιθώρια επανάκτησης των δυνάμεων μας με αρκετές πάντα πληγές.

Πήραμε τα πάνω μας βλέποντας ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας λόγω καλοκαιριού με αισιοδοξία για το μέλλον έστω και με τα μέτρα προστασίας. Με το δεύτερο λοκντάουν πραγματικά καταρρίφθηκε κάθε ελπίδα σωτηρίας στο άμεσο μέλλον. Ξέραμε ότι θα κλείσουμε πρώτοι και ότι θα κρίνουν ένοχους εμάς και τη νεολαία που διασκεδάζει».

“Κλείνουν οριστικά επιχειρήσεις

Όσο για το πόσο εύκολα τα βγάζουν πέρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο κ. Μπέρτος είχε να πει: «Δε τα βγάζουμε καθόλου εύκολα πέρα και αυτό φαίνεται βλέποντας καθημερινά να κλείνουν οριστικά επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη στη Θεσσαλονίκη και να καταστρέφονται άνθρωποι που πάλεψαν σκληρά, πίστεψαν σε κάτι, ρίσκαραν, ωρίμασαν και πέτυχαν.

Άλλοι πάλι το παλεύουν με κάθε τρόπο, ελίσσονται, αλλάζουν τρόπο λειτουργίας τους διακινδυνεύοντας την αλλαγή φιλοσοφίας και ταυτότητα τους. Εξαντλούμε προσωπικά αποθέματα και οικονομίες, αφήνουμε πίσω λογαριασμούς και μαλώνουμε ή παρακαλάμε ενοικιαστές για κατανόηση και υπομονή.

Τέλος, αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες στην εστίαση και τι θα περίμενε ο ίδιος: «Θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα πιστεύω η κυβέρνηση με καταλληλότερα, τιμιότερα και ισάξια μέτρα για όλους. Βαπτίζουν ‘ενισχύσεις’ επιστρεπτέες προκαταβολές τις οποίες θα μας ζητηθούν τα μεγαλύτερα μέρη τους πίσω από τον Γενάρη του 2022 βεβαιώνοντας τα στο Taxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Θα είναι δηλαδή πλέον χρεωμένη στο κράτος κάθε υγιής άλλοτε επιχείρηση για τα επόμενα χρόνια. Βλέπεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν επιδοτήσεις με βάση το 70-80% του περσινού τζίρου των εταιριών, το 80% της μισθοδοσίας και να παγώνουν τουλάχιστον τα ενοίκια.

Πράγμα που θεωρώ παράλογο και άδικο ως προς τον ένοικο υποχρεώνοντας να δίνει το 60% του ενοικίου του από τα μηδέν έσοδα και τον ενοικιαστή να βγάζει το 60% αυτών που έβγαζε έτσι κι αλλιώς. Αλλά το λόμπι των ακινήτων είναι το μεγαλύτερο και δε τα βάζεις μαζί τους. Ο κύκλος θέλει έσοδα για να κλείσει όχι μόνο έξοδα, αλλιώς κλείνεις εσύ».

«Ψυχοφθόρα η αβεβαιότητα»

Η Φωτεινή Παπαδοπούλου είναι σερβιτόρα εδώ και αρκετά χρόνια σε γνωστό μπαρ στην περιοχή της Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη. Αυτή και οι συνάδελφοι της έχουν μπει σε αναστολή με το μέλλον τους και δεν γνωρίζουν πότε θα ξανά δουλέψουν.

“Για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά κλείνουν τα μπαρ και γενικότερα την εστίαση με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς δουλειά. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ένα επίδομα για όλους, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα τώρα αλλά δύσκολο να γίνεται κάθε φορά αυτό”, τόνισε αρχικά η 27χρονη.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν είναι μόνο λοκντάουν το θέμα. Γενικά λόγω και των μέτρων η εστίαση έχει επηρεαστεί πολύ εδώ και μήνες. Λιγότερη δουλειά κάτι που σημαίνει πως και τα άτομα που δουλεύουν είναι λιγότερα. Είναι πολλοί αυτοί που δεν ξέρουν πραγματικά τις θα τους ξημερώσει. Η αβεβαιότητα είναι πολύ ψυχοφθόρα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *