Πιθανή επίσκεψη του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, προβλέπεται ένα πιθανό ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχουν ακόμη γίνει οι συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα όπως και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο αυτές θα συναντήσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πώς θα κινηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, ωστόσο ήδη υπάρχει η προετοιμασία για τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Μέχρι τότε βέβαια υπάρχει η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν την ερχόμενη Τρίτη στην Άγκυρα που θα προετοιμάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Τι θα γίνει με τους S-400;

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα σενάρια για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 της Τουρκίας με το CNN Turk να αναρωτιέται «μήπως δεν έχουμε πια ανάγκη τους S-400».

Μυστήριο καλύπτει το εάν έχουν ενεργοποιηθεί και αν θα χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έφεραν μεγάλη κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την πέταξε έξω από τα προγράμματα συμπαραγωγής και αγοράς F-35.

Η παρουσιάστρια του CNN TURK ανάφερε: «Οι σύναδελφοί μου έχουν βάλει έναν καλό τίτλο, αν έχουμε το σύστημα Siper μήπως δεν θα έχουμε ανάγκη τους S-400».

Διαβάστε επίσης  Ξέφυγε ο Ερντογάν: "Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του"

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ σχολίασε: «Aυτό που θα σας πω είναι πως οι S-400 είναι ένα απο τα πιο αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο.Είναι ένα σύστημα που το ΝΑΤΟ προβληματίζεται για να το αντιμετωπίσει».

Η παρουσιάστρια στη συνέχεια ρώτησε εάν ενεργοποιηθηκαν οι S-400 που πήρε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο Αγάρ απάντησε: «Η σχετική πληροφορία για το θέμα ας ανακοινωθεί από το κράτος, για να μην μπούμε σε πολεμική. Ας πούμε ένα πράγμα, στο χέρι μας έχουμε αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν οπουδήποτε».

Με τον κυβερνητικό του εταίρο, Μπαχτσελί, συναντήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κύριο θέμα στην ατζέντα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, στο μενού της συνάντησης υπήρχαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και οι δημοτικές εκλογές.

Ερχεται το ΔΝΤ;

Σοβαρά είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς η οικονομία της χώρας περνά δύσκολες ώρες ενώ υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για τριψήφιο πληθωρισμό το 2024.

Μάλιστα υπάρχουν και σενάρια για έλευση του ΔΝΤ, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr