ΑΡΣΙΣ: Στο πλευρό των παιδιών από την Ουκρανία

Ουκρανία

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο Δρόμο η σημερινή

H ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων βρίσκεται στο πλευρό και των παιδιών από την Ουκρανία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο Δρόμο.

Συγκεκριμένα, ομάδα συνεργατών της ΑΡΣΙΣ, ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου να εργάζεται στον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με σκοπό τον εντοπισμό και την προστασία παιδιών που φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία και καταφθάνουν στην Ελλάδα. Η δράση αυτή διευρύνει την ήδη υφιστάμενη -από τον Ιανουάριο του 2021- συμμετοχή της ΑΡΣΙΣ στον Εθνικό Μηχανισμό για τον Εντοπισμό και την Προστασία Ασυνόδευτων Παιδιών, που λειτουργεί υπό την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Βόρεια Ελλάδα, την περιοχή ευθύνης της ομάδας Streetwork της ΑΡΣΙΣ, έχουν εντοπιστεί και υποστηριχτεί μέσα σε έναν χρόνο (1η Απριλίου 2021 – 7 Απριλίου 2022), συνολικά 345 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες αστεγίας ή επισφαλούς διαβίωσης. Από τα 345 παιδιά, τα 33 ήταν μικρότερα των 15 ετών, ενώ στον συνολικό αριθμό καταγράφηκαν και 14 κορίτσια.

Πρόκειται για παιδιά που έχουν έρθει από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ινδία, το Κουβέιτ, το Σουδάν, τη Λιβύη και την Αλβανία.

Διαβάστε επίσης  Ουκρανία: Δέρνουν νεαρούς που δεν θέλουν να επιστρατευτούν και προσπαθούν να διαφύγουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα το έργο της προστασίας των ανήλικων παιδιών που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου της συμμετοχής της στον Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ