ASAT: Η πρώτη ελληνική αεροδιαστημική ομάδα του ΑΠΘ που θα συμμετέχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ ASAT

Σε ΗΠΑ και Γερμανία θα παρουσιάσουν δύο από τα δημιουργήματα τους

Με στόχο τη συνεχή εξέλιξη και τις καινοτόμες ιδέες, η φοιτητική ομάδα Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT), άνοιξε τις πόρτες της στο Thes.gr στο χώρο του εργαστηρίου που είναι εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και μας παρουσίασε τα νέα της επιτεύγματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αεροδιαστημική ομάδα ASAT, είναι έτοιμη να… απογειωθεί και να ξεχωρίσει ανάμεσα στις καλύτερες, μέσα από τους διαγωνισμούς που θα πάρει μέρος το φετινό καλοκαίρι.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015 από φιλόδοξους φοιτητές, με κύρια ασχολία τον κλάδο της αεροδιαστημικής. Αποτελείται από δύο τεχνικά τμήματα, το Aeronautics, το οποίο ασχολείται με την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και το Rocketry, του οποίου έργο είναι η κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος.

Μετρώντας αντίστροφα και έχοντας ως στόχο την εκτόξευση του πυραύλου «Andromeda» αλλά και την πτήση του αεροχήματος «Aeolus», η ομάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δύο διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

ΑΠΘ

Ο πρώτος αφορά το Rocketry Department που θα διεξαχθεί στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ ο άλλος το Aeronautics Department που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Μόναχο της Γερμανίας.

Βάζοντας στην φαρέτρα της έναν τέταρτο πύραυλο υψηλής ισχύος, τον πύραυλο «Andromeda»,η ομάδα ASAT έρχεται να μας εντυπωσιάσει με ένα νέο πείραμα, το οποίο έχει σχεδιάσει στο πλαίσιο του μεγαλύτερου διαγωνισμού πυραυλικής παγκοσμίως, Spaceport America Cup.

Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του πυραύλου «Andromeda», είναι να πετύχει το πείραμα το οποίο έχει να κάνει με την δρεπανοκυτταρική αναιμία. Όπως ανέφερε στο Thes.gr ο Θοδωρής Μητρούσιας, πρόεδρος της ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team και υπεύθυνος του τμήματος πυραυλικής, «στον πύραυλο που θα εκτοξευθεί θα υπάρχει ένα κουτί με δείγμα από ασθενή με τη συγκεκριμένη ασθένεια, με στόχο να δούμε το ποσοστό της δρεπάνωσης των κυττάρων, μέσα από την υψηλή επιτάχυνση του πυραύλου».

ΑΠΘ

«Θέλουμε να παρατηρήσουμε πως θα ανταπεξέλθει ένας ασθενής με δρεπανοκυτταρική αναιμία σε τέτοιες συνθήκες υψηλής επιτάχυνσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το απόγειο του πυραύλου «Andromeda» είναι 3.000 μέτρα, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 2,7 μέτρα. Η προσγείωσή του γίνεται με αλεξίπτωτο για να μπορέσει να ξαναχρησιμοποιηθεί, ενώ με διαφορετικό αλεξίπτωτο θα γίνει και η προσγείωση του κουτιού που θα περιέχει το δείγμα του πειράματος.

Η ιδιαιτερότητα στην φετινή συμμετοχή της ASAT στον European Rocketry Challenge αποτελεί ο κινητήρας του πυραύλου «Andromeda» ο «Sirius», ένας κινητήρας στέρεου προωθητικού, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από την ομάδα.

Από την άλλη, υπάρχει το αερόχημα UAV «Aeolus», το οποίο θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Air Cargo Challenge στην Γερμανία και σύμφωνα με την Νεφέλη Μεταλλίδου, Aeronautics Project Leader και αντιπρόεδρο της ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team, το συγκεκριμένο αερόχημα θα έχει αποστολή να μεταφέρει ιατρικό φορτίο.

Διαβάστε επίσης  Στο Φεστιβάλ Καννών ταινία που γύρισαν φοιτητές του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Δηλαδή σακουλάκια με αίμα τα οποία, θα μπορεί να τα μεταφέρει σε απομακρυσμένες περιοχές. Να σημειωθεί πως αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο στα πλαίσια του διαγωνισμού.

Το αερόχημα UAV «Aeolus», έχει βάρος 2 κιλών, άνοιγμα φτερών 2 μέτρα και άτρακτο 1,5 μέτρα, καθώς η προσανατόληση και η κατεύθυνσή του θα γίνεται με τηλεχειριστήριο.

Το σχέδιο για οικολογικό αερόχημα

Ωστόσο, η φοιτητική ομάδα Aristotle Space & Aeronautics Team δεν σταματάει εδώ τις δημιουργίες της. Έχοντας στόχο την πράσινη ενέργεια και την οικολογική διάθεση, σχεδιάζει μία καινοτόμα, πρωτοποριακή και ωφέλιμη ιδέα, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάζει ένα ηλιακό αερόχημα, το «Phoenix». Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV), που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια, και θα πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από δασικές περιοχές με σκοπό να ανιχνεύει πυρκαγιές και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές.

«Στόχος μας είναι αφού σχεδιάσουμε το αερόχημα, να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε κι άλλα αντίτυπα του ίδιου αεροχήματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το δώσουμε στην Πυροσβεστική, σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της ομάδας, Νεφέλη Μεταλλίδου.

Επίσης, αναμένεται να διεξαχθεί ένας ακόμα διαγωνισμός, στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2022. Έπειτα από μια επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου «Selene» τον Οκτώβριο του 2021, η ομάδα θα επιστρέψει φέτος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Rocketry Challenge, με τον νέο πύραυλο «Andromeda».ΑΠΘ

Τι είναι δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι κληρονομούμενη με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο διαταραχής που οφείλεται σε ανωμαλία στα γονίδια της σφαιρίνης της αιμοσφαιρίνης.

Η συχνότητα του γενετικού ελλείμματος που είναι υπεύθυνο για αυτή τη χρόνια αναιμία είναι υψηλότερη ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς, στους γηγενείς Αφρικανούς και στους Μεσόγειους.

Επίσης, η νόσος εκδηλώνεται σε πληθυσμούς από την Καραϊβική και την Κεντρική και Νότια Αμερική. Περίπου 75000 άνθρωποι στις Η.ΠΑ πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Θα πρέπει να τίθεται η υποψία κρίσης δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, όταν σε κάποιον ασθενή με δρεπανοκυτταρική αναιμία, εμφανιστεί ωχρότητα στα χείλη, τη γλώσσα, τις παλάμες ή στα νύχια• λήθαργος• νωθρότητα• δυσκολία στην αφύπνιση• ευερεθιστότητα• έντονος πόνος • ή θερμοκρασία πάνω από 37,8°C για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Οι απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές είναι δυνατόν να προκύψουν μετά από κάποια βλάβη εσωτερικών οργάνων, όπως μετά από έμφρακτο του σπλήνα, έμφραγμα του μυοκαρδίου, οξύ θωρακικό σύνδρομο, βλάβη του πνεύμονα, βλάβη του ήπατος, απλαστική αναιμία και σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Υποστηρικτική θεραπεία στην οποία συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου και η μετάγγιση αίματος.

Σε περίπτωση εκδήλωσης απειλητικών για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκών απαιτείται επείγουσα μετάγγιση αίματος ή αντικατάσταση του αίματος, ενυδάτωση, οξυγονοθεραπεία και η χορήγηση υψηλών δόσεων αναλγητικών.

Πληροφορίες για την δρεπανοκυτταρική αναιμία: iatronet.gr