Αυλαία στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο από την Αγιορειτική Εστία

Θεσσαλονίκη: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας, που διεξήχθη από τις 27-29 Νοεμβρίου. Η εφετινή διοργάνωση εξελίχθηκε διαδικτυακά, λόγω των επικρατουσών συνθηκών της πανδημίας του COVID-19, με τη συμμετοχή 26 εισηγητών από την Ελλάδα και εξωτερικό και πλήθους συμμετεχόντων που παρακολουθήσαν on-line τις εργασίες του Εργαστηρίου.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή ακροατών, που κατά κύριο λόγο απαρτίζονταν από επιστήμονες, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδακτορικούς φοιτητές αποτυπώνει για άλλη μια φορά την δυναμική του θεσμού των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών Εργαστήριων της Αγιορειτικής Εστίας. Ειδικά κατά την διαδικτυακή εφετινή διοργάνωση δόθηκε η ευκαιρία της παρακολούθησης και από το εξωτερικό με μια επιπλέον δυνατότητα, της υποβολής ερωτήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έδωσαν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, που εμπλουτίζει τις γνώσεις για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι η θεματολογία των εισηγήσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος, όπως ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης κ.λπ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 27 Νοέμβριου, τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου ανάγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, κ. Νικηφόρος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων γράφει στο μήνυμα του: «…Προπύργιον του Ορθοδόξου μοναχισμού είναι η Αθωνική Πολιτεία, όπου βιούται ο πνευματικός πολιτισμός, τον οποίον αυτός εδημιούργησε, και συνοψίζονται αι διάφοροι μορφαί τας οποίας προσέλαβεν εις την ιστορικήν του πορείαν το μοναστικόν ιδεώδες. Πηγή αυτού του υψηλού πολιτισμού είναι η άνευ όρων προσφορά του εαυτού, η, χάριτι Θεού, αυθυπέρβασις και η άνευ όρων αφιέρωσις του είναι και του έχειν του μοναχού εις τον Χριστόν και εις την Βασιλείαν Του. Ούτως, αι ιεραί μοναί του Αγίου Όρους κατέστησαν και παραμένουν τόποι δημιουργικότητος και πνευματικού δυναμισμού, βιώσεως και καλλιεργείας ασκητικού ήθους, παραγωγής και διασώσεως τιμαλφεστάτων έργων δοξολογικής τέχνης. Δεν είναι διόλου τυχαίον το γεγονός ότι το Αγιώνυμον Όρος έχει γραφή με χρυσά γράμματα εις την ιστορίαν της πνευματικότητος και του πολιτισμού, και αναγνωρίζεται παγκοσμίως η πολυδιάστατος προσφορά του».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Εργαστηρίου εκ μέρους της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους γέρων Συμεών Διονυσιάτης.

Η επόμενη προγραμματισμένη διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου τοποθετείται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου του 2021 με την ισχυρή πεποίθηση και ελπίδα ότι θα διεξαχθεί με τις φυσικές παρουσίες μας και σε πλήρη υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *