“Γενίτσαροι και Μπούλες”: Το ιστορικό δρώμενο της Αποκριάς στην Νάουσα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Η ιστορία του και οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί

Η Νάουσα εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της και το υπέροχο ξινόμαυρο κρασί της είναι γνωστή για την παραδοσιακή της Αποκριά.

Ο ήχος του ζουρνά “σκεπάζει” με μαγικό τρόπο τους δρόμους της πόλης και κάθε χρόνο αναβιώνει το ιστορικό δρώμενο-έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”.

Δεύτε επίσης: Aλσος Αγίου Νικολάου: Eνας «παράδεισος» στην πόλη της Νάουσας

Συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες (μπουλούκια) νέων ανδρών που ονομάζονται Γενίτσαροι. Κινούνται κατά ζεύγη και συνοδεύουν τη Μπούλα ή Νύφη που πάντοτε την υποδύεται ένας νέος, ο οποίος φοράει μια παραλλαγμένη τοπική νυφιάτικη φορεσιά.

Το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες” ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, ακολουθεί η επόμενη μέρα όπου οι χορευτές βγαίνουν στους δρόμους χωρίς τον «πρόσωπο» και γλεντάνε, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Τυρινής και συνεχίζεται ως την Καθαρά Δευτέρα.

Αρης Τόσιος: “Εκπέμπει ήθος”

Στην κάμερα του thes.gr μίλησε o πρόεδρος του Ομίλου “Γενίτσαροι και Μπούλες” Αρης Τόσιος. Μας υποδέχθηκε στο “σπίτι” του Ομίλου, ένα πανέμορφο διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Νάουσας.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Δραστήριος και πάνω από όλα λάτρης της παράδοσης ο Αρης Τόσιος τόνισε ότι το έθιμο με τη συγκεκριμένη μορφή έχει ιστορία τουλάχιστον δυόμιση αιώνων, ενώ το εθιμοτυπικό και οι συμβολισμοί μας παραπέμπουν πολύ παλαιότερα, στα βάθη των αιώνων.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Επίσης, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στολής με τους συμβολισμούς της, την νέα γενιά που έχει αγκαλιάσει με τόση θέρμη το έθιμο αλλά και γιατί είναι τόσο ξεχωριστό.

Για το δρώμενο μίλησε με την διπλή ιδιότητα του χορευτή και του χοροδιδάσκαλου ο Θάνος Μπουγάς. Με πολλή όρεξη για δουλειά ο νεαρός Ναουσαίος έχει την αποστολή να μεταλαμπαδεύσει στα μικρά παιδιά τις γνώσεις του στους χορούς, μα πάνω από όλα την μεγάλη του αγάπη για το έθιμο.

Λίγα λόγια για την Νάουσα

Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου όντας πόλος έλξης τουριστών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, ο χρόνος έχει…σταματήσει με παλιά αλλά και νεοκλασικά κτήρια να θυμίζουν άλλες εποχές. Γειτονιές όπως τα Μπατάνια, η Πουλιάνα, τα Αλώνια προσφέρουν στον επισκέπτη αρώματα της πλούσιας παράδοσης της πόλης.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Και μιας και αναφερθήκαμε σε αρώματα, δεν γίνεται να επισκεφτεί κανείς τη Νάουσα και να μην δοκιμάσει το υπέροχο κρασί της. Από εκεί εξάγεται σε όλον τον κόσμο αιώνες τώρα το κορυφαίο ίσως κόκκινο ελληνικό κρασί, το ξινόμαυρο της Νάουσας, που αποτελεί Ονομασία Προελεύσης Ανωτάτης Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.).

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Η Νάουσα φέρει τον τίτλο “Ηρωική” με Βασιλικό Διάταγμα του 1955 (ΒΔ.17/8./1955 ΦΕΚ 240/Α/3-9-1955) για την συνεισφορά της στον αγώνα ανεξαρτησίας από τον Τουρκικό Ζυγό. Στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη Μίεζα με τα φημισμένα σήμερα ταφικά μνημεία της.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Στο Νυμφαίο της Μίεζας λειτούργησε η σχολή του Αριστοτέλους όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχτηκε από τον σπουδαίο Αριστοτέλη.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Στα νερά της Αράπιτσας γράφτηκαν στιγμές απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας στην Επανάσταση. Με τα ίδια νερά λειτούργησε μισό αιώνα αργότερα το πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην οθωμανική Μακεδονία, εγκαινιάζοντας μια εποχή βιομηχανικής πρωτοπορίας για την πόλη και όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Με την ιστορία του τόπου της να χάνεται στις απαρχές του μακεδονικού βασιλείου, ευλογημένη από την φύση, περίφημη για το κρασί και τα γεννήματα της γης της, πρωτοπόρα στην εκβιομηχάνιση, δοξασμένη για τους αγώνες της για λευτεριά, η Νάουσα μετρά πλέον έξι αιώνες ζωής.

Νάουσα "Γενίτσαροι και Μπούλες"