Η Πόλις εάλω: Η «μαύρη» επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

Αλωση της Κωνσταντινούπολης επέτειος Αγία Σοφία Πόλη Κωνσταντινούπολη

Ημέρα ιστορικής μνήμης για το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό

567 χρόνια έχουν περάσει από την Αλωση της Πόλης και με αφορμή την αυριανή Επέτειο Μνήμης θα «ζήσουμε» τις τελευταίες ώρες στην Αγιά Σοφιά, θα αναφερθούμε στους μύθους και τις ιστορίες που τη συνοδεύουν.

29 Μαΐου 1453, η «μαύρη» επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης «πληγώνει» ακόμη μέχρι και σήμερα τους Ελληνες.

Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

DSCF0535

Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης

«Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ’ Άγια γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη». «Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες». «Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι».

Ηταν 29 Μαΐου του 1453. Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Οι θρύλοι λένε πως κάποτε η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει και πάλι από χριστιανούς, πως ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα ξυπνήσει και η πόλη θα γίνει και πάλι δικιά μας.

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι τελευταίες ώρες στην Αγιά Σοφιά

DSCF0559

Η Αγία Τράπεζα

Σύμφωνα με την παράδοση πριν ο Μωάμεθ ο Β΄ καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διέταξε να μεταφέρουν την Αγία Τράπεζα και όλα τα κειμήλια της Αγίας Σοφίας μακριά από την πόλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

DSCF0533

Τρία καράβια ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την πόλη γεμάτα με όλα αυτά τα κειμήλια, όπως λέει και ο θρύλος, το τρίτο από αυτά που μετέφερε την Αγία Τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.

Από τότε μέχρι σήμερα στο σημείο εκείνο που είναι βυθισμένη η αγία τράπεζα τα νερά της θάλασσας είναι πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη γύρω περιοχή.

DSCF0588

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο ιερέας που λειτουργούσε

Τη στιγμή της εισόδου των κατακτητών στην Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με το Μύθο τελούνταν η Θεία Λειτουργία. Ο ιερέας βλέποντας τους Τούρκους να εισβάλουν στο Ναό και θέλοντας να σώσει από τη βεβήλωση τον ιερό άρτο και το πολύτιμο Αίμα του Χριστού, ανέβηκε στον άμβωνα κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο κι εξαφανίστηκε από μια μικρή πόρτα. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να γκρεμίσει τον τοίχο.

Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του.

DSCF0607

Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Ο λαοφιλέστερος θρύλος έχει να κάνει με το τελευταίο αυτοκράτορα που μαρμάρωσε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση πέρασε από στόμα σε στόμα αμέσως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Οταν η Πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο κτίσμα έχει περιέλθει σε μουσουλμανικά χέρια. Διέδωσαν λοιπόν ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μία κολόνα του ναού της Αγίας Σοφίας, χάθηκε μέσα στους διαδρόμους και παρέμεινε κρυμμένος εκεί.

DSCF0572
Η παράσταση της Δεήσεως

 

Οι ώρες αναμονής τον «μαρμάρωσαν». Είναι γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε το πτώμα του τελευταίου υπερασπιστή, του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Χάθηκε και πίστεψαν ότι Αγγελος Κυρίου το έκρυψε και το μαρμάρωσε.

Κάποτε θα έρθει η ώρα που πνοή Θεού θα του δώσει δύναμη και ζωή ξανά και όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή. Η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη.

DSCF0547
Η χρυσόπορτα μέσα στην Αγιά Σοφιά (η πύλη του Μαρμαρωμένου Βασιλιά)

Αλωση της Κωνσταντίνουπολης: Η Καταστροφή της Αγιάς Σοφιάς

Σύμφωνα με τις παραδόσεις οι Τούρκοι άρχισαν να καταστρέφουν συστηματικά όσες εκκλησίες και μοναστήρια βρήκαν μπροστά τους. Στην Αγιά Σοφιά είχαν καταφύγει κυρίως γυναικόπαιδα προκειμένου να σωθούν. Οι Τούρκοι όμως μπαίνοντας κι άρχισαν να τους σφάζουν.

DSCF0540

Ο σωρός των πτωμάτων έφτασε τα δέκα μέτρα. Οταν ο Σουλτάνος Μωάμεθ προσπάθησε να μπει στο ναό το άλογο του σκόνταψε πάνω στα πτώματα. Με την οπλή του το άλογο άφησε ένα σημάδι στην κορυφή ενός στύλου, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

 

DSCF0560
Η στήλη του Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη: Η καλυμμένη με χαλκό οπή που υπάρχει πιστεύεται ότι έχει θαυματουργικές δυνάμεις για όσους θα βάλουν το δάχτυλο τους, κάνουν μια πλήρη δεξιόστροφη περιστροφή της παλάμης τους και στη συνέχεια κάνουν μια ευχή. Αποκαλείται και δακρύζουσα κολώνα

 

DSCF0583
Ο Ενθρονος Χριστός ανάμεσα στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο και την Αυτοκράτειρα Ζωή την Πορφυρογέννητη, οι οποίοι αμφότεροι προσφέρουν δώρα

Δείτε επίσης: Πριγκηπόνησα: «Πολύτιμα σμαράγδια από περιδέραιο»

DSCF0541

DSCF0548

Δείτε επίσης: Σεργιανίζοντας στην Κωνσταντινούπολη!

DSCF0554

DSCF0568

Δείτε επίσης: Ο Λόφος της Ελπίδας και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (ΦΩΤΟ)

DSCF0550

Με πληροφορίες από: choratouaxoritou.gr, vizantinaistorika.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *