Νέα ελληνοτουρκική “μάχη” για το ποντιακό ετλί εκμέκ

Νέα ελληνοτουρκική κόντρα έχει ξεσπάσει τώρα, μετά τη “διαμάχη” για το κοκορέτσι, τον μπακλαβά και το κεμπάπ.

«Μήλον της έριδος» αυτήν την φορά το ποντιακό ετλί εκμέκ, το οποίο είναι ένα είδος κρεατόπιτας που τυλίγεται σαν το κλασσικό πιτόγυρο, αν και διαφέρει στη γεύση. Το φαγητό αυτό έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

«Οι Έλληνες υιοθέτησαν το ετλί εκμέκ που έγινε γνωστό στο Ικόνιο. Οι μάγειρες από τη Σίβα αγκάλιασαν τη γεύση της Ανατολίας και είπαν: “Ας έρθουν οι Έλληνες να φάνε εδώ το καλύτερο ετλί εκμέκ”», αναφέρθηκε.

Δείτε επίσης: Το Taste Atlas χαρακτήρισε ελληνικό το κοκορέτσι και οι Τούρκοι αντέδρασαν

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα τουρκικά ΜΜΕ: «Ο σεφ Burak Yücetağ, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι Έλληνες οικειοποιήθηκαν το ετλί εκμέκ, είπε: “Τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να διεκδικήσουν μερικά από τα πιάτα μας. Υιοθέτησαν ακόμη και το κοκορέτσι. Με αυτόν τον ρυθμό, φαίνεται ότι σκέφτεστε να κατακτήσετε την Τουρκία. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, θα λάβουν την ίδια απάντηση που πήραν πριν από χρόνια. Ως τουρκικό έθνος, είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή με τη γεύση μας.».

Διαβάστε επίσης  Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Όπως είναι εμφανές οι Τούρκοι δίνουν εθνοτική διάσταση στις… μαγειρικές διαφορές.

Μιλώντας στο AKŞAM , ο σεφ Mehmet Yalçınkaya δήλωσε ότι το ετλί εκμέκ έγινε διάσημο στο Ικόνιο και είπε: «Γνωρίζω το ετλί εκμέκ του Ικόνιου. Χρησιμοποιούν μοσχάρι σε κύβους στη γέμισή του, αλλά φτιάχνεται και στην περιφέρεια Σίβας (σ.σ. Σεβαστεία)».

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή φωτό: YouTube