Παιδικό καρεκλάκι στο αυτοκίνητο: Πώς κάνουμε σωστή χρήση

Η χρήση του είναι υποχρεωτική!

Οι γονείς δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, εκθέτοντας τα μωρά σε κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Μ.Βρετανία. Το δείγμα της έρευνας ήταν σχεδόν 2.000 γονείς. Η πλειοψηφία δεν γνώριζε ότι η παραμονή ενός παιδιού ή μωρού στο ειδικό κάθισμα για πάνω από 2 ώρες αποδεικνύεται επικίνδυνο για την υγεία του.

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική για κάθε παιδί που υπάρχει στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως οι γονείς χρειάζεται ανά 2 ώρες ταξιδιού να κάνουν 15 λεπτά διαλείμματος βγάζοντας το παιδί από το αυτοκίνητο. Αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι της παρατεταμένης παραμονής στο κάθισμα;

Η θέση στην οποία κάθεται το μωρό ή το παιδί μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς του. Έτσι, ένα μωρό 4-6 εβδομάδων δεν πρέπει να μένει στην ίδια θέση για πάνω από 30 λεπτά. Μετά την άφιξη στον προορισμό μας, τοποθετούμε το μωρό σε ξαπλωτή θέση σε ειδική καλαθούνα.

Διαβάστε επίσης
Οι βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος για το παιδί

Επιπλέον οδηγίες για τη σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου

Το ασφαλέστερο σημείο είναι η πίσω θέση μακριά από ενεργούς αερόσακους. Αν τοποθετήσετε ένα παιδικό κάθισμα μόνο, βάλτε το στο κέντρο της θέσης και όχι δίπλα στις πόρτες για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε μέχρι τα 2 χρόνια ζωής μέχρι να γυρίσουμε το κάθισμα με κατεύθυνση προς τα μπροστά. Είναι καλύτερα το μωρό να τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα ώστε σε περιπτώσεις φρεναρίσματος και αυξημένης ταχύτητας να μην επηρεάζει ο αυχένας και το κεφάλι τους.

Όταν πια το παιδί μεγαλώσει και μπορεί να τοποθετηθεί το κάθισμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται να κρατήσετε το κεφάλι και τη σπονδυλική του στήλη ασφαλή. Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί, ώστε να μην γλιστρήσει το παιδί. Αν το παιδί φορά χοντρά πανωφόρια και ρούχα, βγάλτε κάποια ώστε να μην εμποδίζεται η λειτουργία των ιμάντων.

Πριν τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο για πρώτη φορά, κάντε πρόβες στο σπίτι και ελέγξτε το παιδικό κάθισμα για τυχόν ραγίσματα και ζημιές.

Πηγή: enallaktikidrasi.com