Θεσσαλονίκη: Πως θα είναι η νέα ΔΕΘ

ΔΕΘ

Πότε θα γίνουν οι εργασίες Το Παλαί ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι τα κτίρια που κέρδισαν τη μάχη με την ιστορία και θα… σωθούν από τη δρομολογούμενη ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα τρία εμβληματικά κτίρια που επί δεκαετίες συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες κτιριακές υποδομές του […]

Πότε θα γίνουν οι εργασίες

Το Παλαί ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι τα κτίρια που κέρδισαν τη μάχη με την ιστορία και θα… σωθούν από τη δρομολογούμενη ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα τρία εμβληματικά κτίρια που επί δεκαετίες συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες κτιριακές υποδομές του εκθεσιακού κέντρου θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με το εκτόπισμά τους στη συγγραφή σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της πόλης και την Έκθεσης.

Τα υπόλοιπα κτίρια θα “ θυσιαστούν” στο βωμό της ανάπλασης του χώρου των 180 στρεμμάτων που προωθεί η διοίκηση του φορέα, φιλοδοξώντας να συνδυάσει αρμονικά τις υποδομές ενός σύγχρονου και ενεργειακά βιώσιμου εκθεσιακού χώρου με εκείνες ενός μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά της πόλης, ενός πάρκου που θα καταλαμβάνει περίπου τη μισή έκταση του οικοπέδου της ΔΕΘ-Helexpo.

Σαν ένα αρχιτεκτόνημα – κόσμημα, προσαρμοσμένο στις επιταγές του 21ου αιώνα, βλέπει ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο που -αν όλα πάνε καλά- θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη σε οχτώ χρόνια από σήμερα, το 2026, χρονιά επετειακή καθώς συμπληρώνονται τότε τα 100 χρόνια από την 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ο κ.Τζήκας υπενθυμίζει ότι “ ο σημερινός εκθεσιακός χώρος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1940 και διαθέτει 37 κτίρια, τα οποία αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα 70 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το Εκθεσιακό Κέντρο είναι πεπαλαιωμένο, ελάχιστα λειτουργικό και έχει προκύψει από διαδοχικές προσθήκες που δεν συνιστούν αρχιτεκτονικά ένα ενιαίο σύνολο”.

Χρονοδιάγραμμα

Η διοίκηση της Helexpo- ΔΕΘ έχει ήδη την σχετική χωροταξική μελέτη και έχει εξασφαλίσει την κυβερνητική αποδοχή, διατυπωμένη μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Επόμενο βήμα και εφόσον η Ειδική Χωρική Μελέτη περάσει και από τη δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, είναι η διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. “ Στόχος μας ” λέει ο κ.Τζήκας, μιλώντας στο “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” , “ είναι, μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης”.

Κόστος – Χρηματοδότηση

Σχετικά με το κόστος του έργου, ο κ.Τζήκας σημειώνει ότι βάσει μελέτης ο προϋπολογισμός του ανέρχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 230 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν για τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης (συν τα έργα υποδομής). Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σημειώνει ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν εν μέρει από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και από δανεισμό από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) καθώς και από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπό τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα).

Νέο τοπόσημο

Κατά τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, όταν ολοκληρωθεί το έργο η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο. Η Θεσσαλονίκη θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό της ρόλο και παράλληλα θα αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού στο κέντρο της.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι που θα αναπλαστεί, εξηγεί πως “ εντός του ακινήτου θα διαμορφωθούν τρεις ζώνες:

Η πρώτη θα περιλαμβάνει τις αμιγώς εκθεσιακές χρήσεις και χωροθετείται προς τη βορειοανατολική και ανατολική πλευρά, ώστε αφενός να αναπτύσσεται με ευχέρεια η εκθεσιακή δραστηριότητα με την αναγκαία πρόσβαση εξυπηρέτησής της από την Εγνατία οδό και αφετέρου ο σημαντικός όγκος των εκθεσιακών κτιρίων να «χάνεται» μέσα στις υψομετρικές διαφορές και να μην δημιουργεί οπτικές εντυπώσεις.

Η δεύτερη ζώνη, προς την πλευρά της Εγνατίας οδού (Συντριβάνι), θα αποδοθεί σε συνδυασμένη, επιχειρηματική – εμπορική – διοικητική – εκθεσιακή χρήση και θα αξιοποιήσει τον υπό δημιουργία σταθμό του Μετρό και την εμπορικότητα της γειτονικής περιοχής.

Η τρίτη ζώνη, τέλος, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με συνδυασμένη συνεδριακή, ξενοδοχειακή και ειδική εκθεσιακή χρήση υπό τη μορφή ενός κτιρίου-τοπόσημου για την πόλη, προς την πλευρά της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου και τη γωνία που γειτνιάζει με τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Κωδικοποιώντας το όραμα που δημιουργεί για τη πόλη και την Έκθεση η προωθούμενη ανάπλαση του υφιστάμενου Εκθεσιακού Κέντρου, ο κ.Τζήκας σημειώνει: “ Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να γίνει η ΔΕΘ – Helexpo ο σημαντικότερος παίκτης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και η Θεσσαλονίκη ένας διεθνής εκθεσιακός κόμβος που θα απευθύνεται σε μία αγορά μεγαλύτερη των 100 εκατ. πολιτών. Το νέο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο, μαζί με το νέο Λιμάνι, το νέο Αεροδρόμιο και το μετρό, θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ