Υποχρεωτικές ξανά οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα – Πότε πρέπει να τις έχετε μαζί

Μπορεί τα πολλά τα κρύα να μην έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους στη χώρα μας, όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει μια κακοκαιρία και οι ορεινοί προορισμοί να βρεθούν αντιμέτωποι με χιόνια και παγετό.

Πέρυσι επικράτησε ένα χάος σχετικά με το αν πρέπει από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν στο πορτ-μπαγκάζ τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή όχι, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες πώλησης αξεσουάρ να καταγράψουν κέρδη ρεκόρ καθώς πολλαπλασίασαν τις τιμές διάθεσης των αντιολισθητικών μέσων.

Η νομοθεσία ωστόσο είναι ξεκάθαρη όπως και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφού επισημαίνεται ότι η υποχρέωση της ύπαρξης αντιολισθητικών δεν υφίσταται καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Απριλίου αλλά μόνο αν το όχημα κινείται σε περιοχές όπου έχουν εκδοθεί δελτία καιρού για έντονα καιρικά φαινόμενα ή η ΕΛΑΣ έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση σε συγκεκριμένες περιοχές θα διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικά μέσα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Με λίγα λόγια ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα είναι υποχρεωτικός όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών!

Μάλιστα στελέχη από την αγορά του leasing και των ενοικιάσεων προειδοποιούν τους χρήστες των οχημάτων ότι θα πρέπει να ενημερώνουν πολύ πριν την ανακοίνωση των έντονων καιρικών φαινομένων ότι χρειάζονται αντιολισθητικά μέσα για να μπορέσουν να τους τα παρέχουν και να μην τα απαιτούν την στιγμή που ανακοινώνεται η έλευση κακοκαιρίας…

Ειδικότερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκαθαρίσει ότι: «Σύμφωνα με την κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 25 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και ειδικότερα:

Με το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 αυτής: «2. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους σε αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσης και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.»

Διαβάστε επίσης  Το ξέρατε; Δεν πρέπει να κλείνετε πάντα τους καθρέπτες του αυτοκινήτου σας στο παρκάρισμα

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 αυτής: «5. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών αλυσίδων, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.»

Προκύπτει ότι για την χρονική περίοδο και περιοχή που καθορίζεται στην απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 1 της β σχετικής, τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εντάσσονται στον υποχρεωτικό εξοπλισμό των οχημάτων και επομένως επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με αυτά κάτι που θα διαπιστώνεται σε ενδεχόμενο οπτικό έλεγχο. Δηλαδή, η υποχρέωση δεν υφίσταται καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Απριλίου εφόσον δεν εκδοθεί η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Η υποχρέωση υφίσταται μόνο με την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης.

Στους παραβάτες των διατάξεων της απόφασης, δηλαδή τόσο σε αυτόν που θέτει σε κυκλοφορία όσο και αυτόν που οδηγεί αυτοκίνητο χωρίς τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα που υποχρεούνται να φέρουν κατά τα ανωτέρω επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο που ορίζεται στις παραγράφους 26,27 του άρθρου 81 του ΚΟΚ, Επισημαίνοντας ότι αυτό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50% σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4530 / 18 παρένθεση ΦΕΚ Α 59 / 30-03-2018).

Στους παραβάτες του τρίτου εδαφίου της παραγράφου τρία του άρθρου 19 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας δηλαδή στους οδηγούς αυτοκινήτων οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια χωρίς να έχουν τοποθετήσει σε δύο τουλάχιστον κινητήριος τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όταν το όχημα δε φέρει ειδικά ελαστικά επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο που ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 19 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επισημαίνοντας ότι αυτό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50% σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4530 / 18 (ΦΕΚ Α’59/30-03-2018).

Πηγή: carandmotor.gr

Πηγή φωτό: pixabay