Εκλογές 2023: Συνεδριάζει αύριο (15/6) η Διακομματική για το debate

Στον… αέρα είναι το debate των πολιτικών αρχηγών που ήταν προγραμματισμένο για αύριο (15/6) μετά και το τριήμερο Εθνικό Πένθος που κηρύχθηκε στην χώρα για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης για να ληφθεί η τελική απόφαση. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το debate να αναβληθεί και μένει να εξεταστεί αν θα οριστεί σε άλλη ημερομηνία.

Τι σημαίνει το Εθνικό Πένθος

Με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιάννη Σαρμά κηρύχθηκε τριήμερο Εθνικό Πένθος για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε στην Πύλο.

Ειδικότερα, το Εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 14 έως και την 16 Ιουνίου 2023.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Κηρύχθηκε τριήμερο Εθνικό Πένθος στην χώρα

Τι σηματοδοτεί το Εθνικό Πένθος και πότε κηρύσσεται

Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων.

Πόσες φορές κηρύχθηκε Εθνικό Πένθος στην Ελλάδα

τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
τον Ιούλιο του 1996 μετά την αποδημία του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας
τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
τον Απρίλιο του 1998 μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους,
για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004)

Δυστύχημα της Helios το 2005: Η 16η Αυγούστου κηρύσσεται ημέρα δημόσιου πένθους (ή εθνικού) πένθους
το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,

τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,
τον Μάιο του 2017, μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο, με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,

τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
στις 27 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
τριήμερο δημόσιο πένθος (27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.
τριήμερο δημόσιο πένθος (3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2022), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.
τριήμερο εθνικό πένθος (1, 2, 3 Μαρτίου 2023), έπειτα από την τραγωδία της σύγκρουσης των 2 τραίνων στα Τέμπη.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi