Κεραμέως: “Μελέτη για μεταφορά του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο”

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και αναφέρθηκε σε ζητήματα του ΑΠΘ.

Σχετικά την πτώση φοιτητή της Νομικής από παράθυρο εν ώρα μαθήματος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, η κ. Κεραμεώς δήλωσε πως πρόκειται για ένα «περιστατικό το οποίο μας σόκαρε όλους. Προφανώς είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, κι εγώ έχω μιλήσει προσωπικά με τη μητέρα του παιδιού».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι σε διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης για να μεταστεγαθεί όλο το Πανεπιστήμιο σε έναν ιδιόκτητο χώρο κοντά στο αεροδρόμιο, προκειμένου να φροντίσουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».

Αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για τη συνεργασία, η Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα «πρόβλημα πολλών χρόνων, πολλών δεκαετιών».

Όσον αφορά τα υπολοιπα ζητήματα αρμοδιότητός της είπε ακόμη πως φέτος για πρώτη φορά βγάλαμε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών ουσιαστικά έναν χρόνο πριν. Δημοσιοποιήσαμε όλες τις ημερομηνίες – ορόσημα».

«Όλα τα βιβλία ήταν στις θέσεις τους μέσα στο καλοκαίρι, όλα κύλησαν ομαλά. Σε επίπεδο εκπαιδευτικών έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στα σχολεία μας εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει 25.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών την τελευταία διετία, έπειτα από 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός» απάντησε σε ερώτηση για τις ελλείψεις στις σχολικές μονάδες.

«Από εμάς έχει φύγει το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, πλέον τα πανεπιστήμια έχουν μπει στη διαδικασία καταβολής. Να θυμίσω ότι υπάρχουν τρία πανεπιστήμια σε ακριτικές περιοχές που υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι».

Τι είπε για τις απεργίες

«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για το πώς μπορεί κανείς να διεκδικήσει. Άλλο αυτό και άλλο ότι αξιώνω την μη εφαρμογή του νόμου, διότι σας θυμίζω ότι σε σειρά νομοθετημάτων όπως η αξιολόγηση, οι μέντορες και συντονιστές στα σχολεία, εκεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες επέλεξαν να προκηρύξουν απεργία, αποχή διαρκείας, χωρίς τέλος, αξιώνοντας την μη εφαρμογή ενός νόμου. Εάν ως πολιτεία δεχόμασταν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί απλά να μην εφαρμόζει έναν νόμο, τότε δεν είμαστε κράτος δικαίου”, είπε η Κεραμέως, ενώ τόνισε: “Είμαστε προ των πυλών της επίσκεψης 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων. Έρχονται για να συνάψουν νέες συνεργασίες με τα δικά μας πανεπιστήμια είτε για να εμβαθύνουν υφιστάμενες συνεργασίες. Συνεργασίες θα πει διπλά, κοινά πτυχία, καλοκαιρινά προγράμματα, ανταλλαγές καθηγητών. Ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τους φοιτητές μας».

Αύξηση βίας στα σχολεία

«Έχουμε μια έξαρση της βίας εν γένει και όχι μόνο στη χώρα μας. Κατά μερικούς συνδέεται με τους περιορισμούς του κορονοϊού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιστατικά σε σχολεία, δύσκολα περιστατικά. Δεν θα διέκρινα τα ΕΠΑΛ. Γενικότερα υπάρχουν δύσκολα περιστατικά. Το μείζον είναι να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τα εργαλεία που προσφέρονται» επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης  Στο Φεστιβάλ Καννών ταινία που γύρισαν φοιτητές του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

«Για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αυτές απαιτείται και άμεση ενημέρωση και στενή συνεργασία» πρόσθεσε.

Τέλιος, για τους αδιόριστους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 απάντησε πως «Η πολιτεία αποφασίζει ανά πάσα στιγμή με ποιον τρόπο θα προσλάβει εκπαιδευτικούς. Θα κάνει διαγωνισμό; Θα κάνει πίνακες; Το 2008 είχε γίνει διαγωνισμός, ο διαγωνισμός ήταν για να είναι κάποιος επιλέξιμος ή μη, δεν γεννούσε δικαίωμα διορισμού, αλλά για να είναι απλά επιλέξιμος. Πράγματι, ήταν κάποιοι επιλέξιμοι και από αυτούς η τότε πολιτεία αποφάσισε να προσλάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό. Ο διαγωνισμός ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί δυνητικά να προσληφθεί κάποιος».