Κώστας Σκρέκας: “Η καρδιά της αγροτικής Ελλάδας χτυπάει στον Θεσσαλικό κάμπο”

Σκρέκας

Η ομιλία του υπουργού από τη Λάρισα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, βρέθηκε στην περιοδεία που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε ομιλία που έκανε στη Λάρισα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «τον Ιούνιο του 2024 προσδοκούμε να έχει ξεκινήσει η έμφραξη του φράγματος στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας». Επιπλέον, ο ίδιος προσέθεσε ότι αν το έργο βρισκόταν σε λειτουργία, θα είχαμε γλιτώσει 140 με 150 εκατ. ευρώ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων

Ο κ. Σκρέκας πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς, στη Λάρισα, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρο Πρωτοψάλτη, ενώ το μεσημέρι έλαβε μέρος στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκεί, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο θεσσαλικός κάμπος στηρίζει την εθνική μας οικονομία. Αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό και βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου και σχεδιασμού».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περισσότερα από 100 έργα του Υπουργείου που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η καρδιά της αγροτικής Ελλάδας χτυπάει στον Θεσσαλικό κάμπο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. «Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κυβέρνησή μας αντιμετώπισε ταυτόχρονα αλλεπάλληλες κρίσεις και τα κατάφερε.

Μέχρι και σήμερα έχουμε διαθέσει 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο δημιουργήσαμε. Από αυτά τα 4,9 δισ. ευρώ, αφορούν επαγγελματικούς καταναλωτές και τα 518 εκατ. ευρώ αφορούν αγρότες και αγροτικούς λογαριασμούς» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Επισήμανε πως «είμαστε μεταξύ των φθηνότερων αγορών στην Ευρώπη. Αυτό το καταφέραμε με τον καινοτόμο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών από την ηλεκτροπαραγωγή, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως η μόνη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η χώρα μας το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσέλκυση επενδύσεων και στην όγδοη θέση στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι τα προγράμματα του Υπουργείου έχουν στηρίξει αποφασιστικά τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέληξε λέγοντας πως «από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας υποβλήθηκαν περισσότερες από 11,5 χιλιάδες αιτήσεις στο πρόγραμμα ”Εξοικονομώ” και δεσμεύτηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ”Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” υποβλήθηκαν πάνω από 32 χιλιάδες αιτήσεις και δεσμεύτηκαν 9 εκατ. ευρώ, ενώ το 58% όσων έκαναν αίτηση πήρε ήδη voucher. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα νέο ”Εξοικονομώ-Επιχειρώ” για επιχειρήσεις, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν και ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων, για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτοπαραγωγή ενέργειας και η μόνιμη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων».