Κυβέρνηση: “Ουδέν σχόλιον” για το “όχι” της Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μέγαρο Μαξίμου

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους με την Εκκλησία, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν πως δεν θα προβούν σε κανένα άλλο σχόλιο και πως οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές.

Δείτε επίσης: Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο “όχι” στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Νωρίτερα την Τρίτη (23/1) μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται».

Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούνταν από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.
Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση μεταξύ των 82 Μητροπολιτών, οι οποίοι μετείχαν στην Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής ομιλητών, η συνεδρίαση διήρκεσε περισσότερο από τις εκτιμήσεις και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:30 έχοντας ξεκινήσει λίγο μετά τις 09:00.

Το παρασκήνιο πίσω από την… έκρηξη

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις 8 Ιανουαρίου, κρατήθηκε κρυφό για δέκα ολόκληρες ημέρες. Μια πληροφορία όμως, που μεταδόθηκε από δελτία ειδήσεων και αποκάλυψε το τετ-α-τετ, θεωρήθηκε αρχικά… αθέτηση «συμφωνίας κυρίων» από εκκλησιαστικούς κύκλους, στη συνέχεια προκάλεσε πολλά νεύρα σε όσους κάλυπταν και διέψευδαν μέχρι τελευταία στιγμή τη συνάντηση. Αποτέλεσμα ήταν να βγει μέσα σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για την Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.
Στο υπουργικό, -πιθανότατα αύριο Τετάρτη- θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική παρέμβαση Ιερώνυμου, ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να ρίξει στο τραπέζι ακόμη και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προ ημερών ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών, τον ενημέρωσε πως θα συγκαλέσει την Ιεραρχία, αλλά δεν είπε τίποτα για δημοψήφισμα. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία ερμηνεύουν το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου, ως μία δήλωση «μεσοβέζικη», αντίδραση στις πιέσεις πολλών Ιεραρχών οι οποίοι βρίσκονται στα «κάγκελα» για το νομοσχέδιο.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόταση

Πάντως η πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς στο Μαξίμου ήχησε «κόκκινος συναγερμός» το πρωί της Παρασκευής και οργανώθηκε άμεση παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ραδιοσταθμό. Το μήνυμα ήταν σαφές, δημοψήφισμα δεν πρόκειται να υπάρξει, οι πολίτες επέλεξαν στις εκλογές την Κυβέρνηση η οποία είχε το συγκεκριμένο ζήτημα στο πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Απαρατήρητη δεν πέρασε όμως και η δήλωση Ιερώνυμου πως η Εκκλησία «δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», και ερμηνεύεται ως μια συγκρατημένη στάση του Αρχιεπισκόπου.

Πηγή: cnn.gr