Μητσοτάκης σε Ερντογάν: “Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης Ερντογάν

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

O πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά και την συνάντηση τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συνάντηση να διακεί πάνω από μία ώρα.

“Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Ερντογάν.

“Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρω τα δύο κράτη δίπλα δίπλα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Απάντησε στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, λίγο μετά την αναφορά που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως: “Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, ο προσδιορισμός ως μουσουλμανική μειονότητα καθορίζεται από τη Λωζάνη. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Να διαβεβαιώσω όλους τους μουσουλμάνους και εσάς, πως σε αυτή την κατεύθυνσή θα δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση νυχθημερόν”.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Ερντογάν: «Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο»

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε: “Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.

Διαβάστε επίσης  Με τον Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μητσοτάκης

Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων.

Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα, τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε “τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου”.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi