Νέα έρευνα: Εχασε ποσοστό η ΝΔ – Το 66% συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αυτοδιοικιτικές εκλογές εκλογικό κέντρο εκλογές 2023

Εντονη διαφωνία με την τεκνοθεσία

Νέα έρευνα για τον χώρο του «Κέντρου» στην Ελλάδα σε δείγμα 1.230 ατόμων, το διάστημα Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, πραγματοποίησε η εταιρία Prorata.

Η ΝΔ φαίνεται μεν να κυριαρχεί στον χώρο του Κέντρου, ωστόσο εμφανίζεται λαβωμένη, όπως καταγράφει η έρευνα που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 58% όσων αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του κέντρου, είχαν ψηφίσει ΝΔ. Σήμερα ωστόσο, όταν ερωτώνται ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν αύριο διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, τη ΝΔ επιλέγει το 41%. Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 17% από τον επίμαχο πολιτικό χώρο. Την επιρροή του στο Κέντρο αυξάνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιλέγει το 17% των κεντρώων (έναντι 11% που το έπραξε στις εκλογές του Ιουνίου) ενώ «τσιμπάει» και ο ΣΥΡΙΖΑ που από 7% τον Ιούνιο, προσελκύει σήμερα το 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των πολιτών συμφωνεί με το δικαίωμα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο διαφωνεί σε ποσοστό 58% με το να υιοθετούν παιδιά. Μάλιστα εάν το εξετάσουμε από άποψη πολιτικής ταυτότητας το 59% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι του 38% που διαφωνεί ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνεί με τη σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 10% των Σπαρτιατών, το 22% της Ελληνικής Λύσης, το 12% της Νίκης, το 65% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 81% της Νέας Αριστεράς.

Η έρευνα παρουσιάστηκε απόψε στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου IANOS.

Πηγή: protothema.gr