Εντυπωσιακή πρεμιέρα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ

Με βαθιά συγκίνησε υποδέχτηκε το κοινό της Θεσσαλονίκης την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel -μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως»- που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Guy Cassier, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως καθοδήγησε αριστοτεχνικά τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, που συνδυάζει την εικαστική τεχνολογία με το πάθος του για την λογοτεχνία. Μια παράσταση που έχοντας ως όχημα μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας, το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία, χάρισε στους θεατές μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.

Καθηλωτικός ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μας «μύησε» σε μια μοναδική σκηνική πρόταση, μέσα από την οποία «φώτισε» με την ερμηνεία του το ζωτικό περιεχόμενο αυτής της ιστορίας, υπενθυμίζοντας ότι η ρίζα του θεάτρου δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

Στο φινάλε, στην υπόκλιση, οι θεατές καταχειροκρότησαν τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον σκηνοθέτη Guy Cassiers και τους συντελεστές της παράστασης.

Πριν από την έναρξη της παράστασης, τους θεατές υποδέχτηκε, το γνωστό μουσικό σύνολο σαξοφώνων «SAX NOUVEAU», με τους Γιώργο Λυγερίδη (σοπράνο σαξόφωνο), Πρόδρομο Μιχαηλίδη (άλτο σαξόφωνο), Λευτέρη Ιορδανίδη (τενόρο σαξόφωνο) και Ιάσονα Λυγερίδη (βαρύτονο σαξόφωνο).

Χορηγός επικοινωνίας: Thes.gr

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.

Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.

Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή.

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
Μετάφραση: Ασπασία Σιγάλα
Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος
Σχεδιασμός Video: Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης
Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Production Manager Toneelhuis.: Tanja Vranchen
Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan
Technical Director Toneelhuis: Diederik Hoppenbrouwers
Video Art: Klaas Verpoest
Βοηθοί Παραγωγής : Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος
PR & Communication Manager Lykofos για την Θεσσαλονίκη: Μαργαρίτα Σίσιου
PR & Communication Manager Lykofos για την Αθήνα: Άρης Ασπρούλης\
Φωτογραφίες: Ελίνα Γουνιανλή
Graphic Design: Mike Rafail
Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)

Πληροφορίες
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Πρεμιέρα: Παρασκευή 22/03/ 2024, στις 21.00

Ωρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 |
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30
Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)
Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

Ημέρες Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή
Στις σειρές Β, Γ, Δ και Ε με 20 € (χωρίς μειωμένα)
Από Ζ σειρά έως και την Λ τιμές 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
Τα θεωρεία με 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
και Εξώστης Α και Β με 12 € (ομαδικό 10€)

Ημέρες Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Στις σειρές Β, Γ, και Ε με 23 € (χωρίς μειωμένα)
Από Ζ σειρά έως και την Λ τιμές 18 € και μειωμένο 15 € (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
Τα θεωρεία με 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
και Εξώστης Α και Β με 12 € (ομαδικό 10€)