«Ερχεται» η δεύτερη διεθνής συνάντηση IFPA στο Δήμο Δράμας

Πρόσκληση σε καλλιτέχνες να υποβάλλουν τις προτάσεις – Πότε θα λάβει χώρα

Μετά την επιτυχημένη πρώτη χρονιά διοργάνωσης του, το International Forum of Performance Art αποτελεί από φέτος μία από τις πλέον κεντρικές προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αποσκοπώντας να γίνει κοινός τόπος για τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την Performance στις διάφορες μορφές της.

Η επιθυμία λοιπόν συνεχίζεται, για μία συνάντηση στο όνομα της performance, «…σε τόπο μεθοριακό, όπου οι γκαλερί και τα μουσεία εκλείπουν, που οι χώροι ακόμη έχουν την οσμή μίας σωματικότητας της εργασίας, αναφορά στις καπναποθήκες, προσδίδντας μια ιδιότυπη σχέση με το σημαίνον σώμα…».

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί την επιτέλεση μιας διεύρυνσης που θα περικλείει ακόμη περισσότερο την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να τοποθετηθούν μέσα από τις δημιουργίες τους.

Ειδικά το άνοιγμα στη digital δημιουργία διαμορφώνει μία ικανή «γέφυρα» με το κεντρικό φεστιβάλ.

Για αυτό το λόγο η διοργανώτρια και καλλιτεχνική αρχή του International Forum of Performance Art προσκαλεί καλλιτέχνες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την Δεύτερη Διεθνή συνάντηση με τίτλο:

«Πολιτικές του σώματος/ τέχνη της παράστασης (Performance) στο δημόσιο χώρο», που θα λάβει χώρα στη Δράμα στις 17-18-19 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι αιτούντες καλούνται να στείλουν τις Digital Performances/ Live Performances/ Video Art επισυνάπτοντας το βιογραφικό τους με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την Δευτέρα 17 Αυγούστου.

Οι Performances που θα επιλεχθούν θα πλαισιώσουν το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Τι εστί  IFPA και ποια είναι η ιστορία του

Η Διεθνής Συνάντηση Performance και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (2019) για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια προσπάθεια τόσο εκπαιδευτικού όσο και καλλιτεχνικού χαρακτήρα στην πόλη της Δράμας.

Η ιδέα της συνάντησης δημιουργήθηκε από την Ιστορικό Τέχνης Βίκυ Κωνσταντινίδου, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Ιωάννη Μήτρου και τον πρώην Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Δημήτριο Καραμπατζάκη με σκοπό να αποτελέσει η συνάντηση αυτή την κεντρική παράλληλη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και να καθιερωθεί ως θεσμός.

Με γνώμονα τόσο την ανάδειξη της performance art αλλά και της ιστορίας της πόλης της Δράμας, επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής η αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας.

Ο Σταθμός αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς αλλά και παραμελημένους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βορείου Ελλάδας, με αξιόλογη ιστορία η οποία και αποτέλεσε έναυσμα για τις performances που δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες.

Διαβάστε επίσης
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκθεση με τίτλο «Νικόλαος Γύζης 120 χρόνια από το θάνατό του» (ΦΩΤΟ)

Η 1η Διεθνής Συνάντηση Performance φιλοξένησε τρεις διεθνείς καλλιτέχνες: τον Τσιτσόπουλο Φίλιππο από το Λονδίνο, την Popova Aneta από τα Σκόπια και τον Mette Nicola από το Μιλάνο ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν είτε σε επίπεδο performance και video performance είτε ομιλίας οι Πλωμαρίτης Αλέξανδρος, Αυγητίδου Αγγελική, Τζελέπη Χρύσα, Μαρία Χαρέλα, Ιωάννα Σκαντζέλη, Μάρω Θεοδοσίου, Πηνελόπη

Χατζηδημητρίου, Αντώνης Διαμαντής, Ιωάννης Φραγκούλης, Φίλιππος Τάκης, Βασίλης Αλεξάνδρου, Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη και ο Ιωάννης Μήτρου με ομάδα φοιτητών του Α.Π.Θ. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης φιλοξενήθηκαν 15 φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency).

Το πρόγραμμα της 1ης συνάντησης αποτελείτο από ομιλίες επιμορφωτικού περιεχομένου, εργαστήρια, video performances και live performances και διήρκησε τρεις ημέρες (7-9 Σεπτεμβρίου 2019). Όλη η διάρθρωση του προγράμματος στηρίζεται στην ομαλή εισαγωγή του κοινού στην performance art, από τις ομιλίες μέχρι και την παρακολούθηση των performances. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καλλιτέχνες και οι ομιλητές παραμένουν στη συνάντηση καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συμβάλλοντας σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Τα αποτελέσματα της πρώτης διοργάνωσης ήταν θετικά και έτυχαν ευρείας αποδοχής τόσο από το φιλότεχνο κοινό όσο και από την επιτροπή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Δήμου Δράμας, ενώ υπήρξε μεγάλη προβολή από τον τοπικό και περιφερειακό τύπο.

Συνεχίζοντας λοιπόν στη δεύτερη διοργάνωση της Διεθνής Συνάντησης Performance, ο κεντρικός στόχος είναι η φιλοξενία τριών διεθνών καλλιτεχνών, Ελλήνων καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών ενώ παράλληλα η ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας του residency φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και της δημιουργίας ερεθισμάτων προς το φιλότεχνο δραμινό ακροατηρίο.

Η 2η Διεθνής Συνάντηση Performance θα πραγματοποιηθεί τις ημερομηνίες 17 – 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στον περιβάλλοντα χώρο. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ακολουθεί μια σταθερή πορεία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops να λαμβάνουν χώρα τις πρωινές ώρες, ακολουθούν οι ομιλίες από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς και η προβολή performances τις απογευματινές ώρες ενώ το βράδυ πραγματοποιούνται οι live performances.

Συνδιοργανωτές: Δήμος Δράμας, Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, Alma Kalma και την Emphasis.

Η σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook: https://www.facebook.com/ifpa.drama/photos/a.114001393686728/114097960343738/?type=3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *