Θεσσαλονίκη: Καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Επταπύργιο και παραλία

Την αυλαία του σηκώνει το Φεστιβάλ Επταπυργίου, το οποίο περιλαμβάνει φέτος επτά μεγάλες παραγωγές και συνολικά 12 εκδηλώσεις (κάποιες παραγωγές θα παρουσιαστούν πάνω από μία φορά).

Η πρεμιέρα πρόκειται να γίνει με την όπερα «Τόσκα» του Πουτσίνι στις 5 Ιουλίου 2021.

Ακόμη η παραλία στη Θεσσαλονίκη,αναμένεται να φιλοξενεί όλο το καλοκαίρι, καθημερινά, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία λόγο πανδημίας.

Οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Επταπυργίου (5-29/7), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θανάση Κολαλά και τις Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλλα Αλλατίνη (πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου) ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες. Σ’ αυτά θα παρουσιαστούν -μεταξύ άλλων- όπερα με εκατό και πλέον συντελεστές σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, πολυπληθή μουσικά αφιερώματα, μία διεθνή παραγωγή με πενήντα συντελεστές από το εξωτερικό και μια ποιητική μουσική βραδιά.

«Η επανέναρξη θα είναι πολύ δύσκολη και για κάποιους ιδιώτες ίσως και αδύνατη, καθώς η πληρότητα 50% είναι απαγορευτική για εκείνους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου. «Εμείς, οι επιδοτούμενοι φορείς πολιτισμού, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι και παρά τις δυσκολίες νομίζω ότι θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ζωντανό πρόγραμμα που ο κόσμος το έχει τόσο ανάγκη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα παρουσιάσει σχεδόν αποκλειστικά δικές του παραγωγές. Αυτό διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αρτιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος», σημειώνει η κ. Μυκωνίου, προσθέτοντας ότι για το Κέντρο Πολιτισμού το «στοίχημα» φέτος είναι να «προσφέρουμε ποιοτικό θέαμα σε αυτό τον μοναδικό χώρο του Επταπυργίου».

Για να αντισταθμιστεί το 50% της πληρότητας (το Επταπύργιο έχει πληρότητα 750 θεατών), το Κέντρο Πολιτισμού θα τοποθετήσει προβολικά μηχανήματα και οθόνες σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα έξι πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική- όπου θα προβάλλονται με live streaming κάποιες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα πολλαπλασιάσουμε το κοινό μας», τονίζει η κ. Μυκωνίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, στόχος είναι κάποιες από τις παραγωγές του Φεστιβάλ Επταπυργίου να παρουσιαστούν τον χειμώνα σε κλειστές αίθουσες, ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα μπορέσουν μέσα στο καλοκαίρι να «ταξιδέψουν» σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε επίσης
Καλαφάτης: "Δεν μας πτοούν οι απειλές και δεν μας λυγίζουν οι κραυγές"

2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης

Από την 1η Ιουνίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Καλοκαιριού. Η πρόσκληση συμμετοχής σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, σχήματα και δημιουργικές ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του πολιτισμού για να υποβάλουν καλλιτεχνικές προτάσεις λήγει στις 21 Μαΐου και σύντομα, μετά τη λήξη, αναμένεται να ανακοινωθεί ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

«Μετά την περυσινή θερμή ανταπόκριση του κόσμου, πιστεύω ότι ο νέος αυτός θεσμός βελτιώνει την εξωστρέφεια της πόλης στο σύγχρονο πολιτισμό, ενώ βοηθά την πόλη και τουριστικά, καθώς “ παντρεύουμε” πολιτισμό και τουρισμό. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι το καλοκαίρι κάθε μέρα θα είναι γιορτή για την πόλη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται στον άξονα από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό σημείο το δημοτικό Θέατρο Κήπου, όπου θα παρουσιαστεί -όπως κάθε χρόνο- και μια σειρά παραστάσεων. «Έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ωστόσο και την πρώτη χρονιά και φέτος αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε σε ό,τι επιτρέπεται λόγω πανδημίας», σημειώνει η κ. Καραγγιάνη.

Για τις εκδηλώσεις θα αξιοποιηθεί και το Γυάλινο Περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας, ενώ σημεία του παραλιακού μετώπου σχεδιάζεται να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλίζεται το 50% της πληρότητας στις εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ο Δήμος παίρνει μέρος στο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 52 δήμοι της χώρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στις 12-13 Ιουνίου, στον εξωτερικό χώρο του Βασιλικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί ένα δεκάλεπτο video mapping με προσωπικότητες της Επανάστασης και της Θεσσαλονίκης και στις 24-25 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο με μουσική και δρώμενα στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *