Αννα Βαγενά στο Thes.gr: “Δεν σταματώ ποτέ να κάνω όνειρα”

Αννα Βαγενά

Η σπουδαία ηθοποιός μιλάει για πολιτική, Κασσελάκη, ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλία και τη θεατρική της πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη

Η Αννα Βαγενά, είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς που έχει αναδείξει η χώρα μας με σπουδαίες ερμηνείες στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

“Γυάλινος Κόσμος”, “Ο Προμηθεύς Δεσμώτης”, “Καμίνο Ρεάλ” είναι μερικές από τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει. Από το 1999 μέχρι και σήμερα, η Αννα Βαγενά με τον μονόλογο “Αγγέλα Παπάζογλου” έχει γυρίσει πολλά του μέρη του κόσμου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές με το ταλέντο της.

Παράλληλα, από τις πιο γνωστές ταινίες που έχει συμμετάσχει είναι οι: “Ο μεγάλος ερωτικός”, “Ορατότης μηδέν”, “Από πού πάνε για τη χαβούζα;” και “Το προξενιό της Άννας”, το οποίο της χάρισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1979. Η Αννα Βαγενά ήταν παντρεμένη με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και έχει δύο κόρες.

Το… μικρόβιο της πολιτικής

Εκτός από το… μικρόβιο της ηθοποιίας η Αννα Βαγενά είχε από μικρή και αυτό της πολιτικής. Έχει εκλεγεί δύο φορές Δημοτική Σύμβουλος στην γενέτειρα της την Λάρισα. Επίσης, διετέλεσε ανεξάρτητη Βουλευτής Α’ Αθηνών (2012) κατόπιν διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση του Β’ Μνημονίου.

Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και επανεξελέγη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Με αφορμή τους δύο συγκλονιστικούς μονολόγους που θα ερμηνεύσει, “Ο ΓΑΜΟΣ” και “Αγγέλα Παπαζογλου” στο θέατρο Αμαλία σήμερα (20/10) και το Σαββατοκύριακο, η Αννα Βαγενά μίλησε στο Thes.gr.

-Με τον μονόλογο “Αγγέλα Παπάζογλου” έχετε γνωρίσει τεράστια επιτυχία για πάνω από είκοσι χρόνια. Τι κοινό έχει η Αννα Βαγενά με την ηρωίδα;

“Θα έλεγα ότι εξ αρχής είχαμε πολλά κοινά με την Αγγέλα Παπάζογλου. Μετά από 24 χρόνια υπάρχει πλέον ταύτιση. Ολοκληρωτική ταύτιση. Έχουμε πολλά κοινά με την ηρωίδα. Την αγωνιστικότητα, την δύναμη για την ζωή, το χιούμορ, την εντιμότητα, που λέει τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να κρύβεται και τον μεγάλο έρωτα που είχε και αυτή για τον άντρα της. (Τον Βαγγέλη Παπάζογλου)”.

-Με βάση ποια κριτήρια επιλέγετε να ανεβάσετε ένα έργο και τι το ξεχωριστό βρίσκεται στους μονολόγους;

“Το βασικό κριτήριο για να επιλέξω ένα έργο είναι να μιλάει σε εμένα, να έχει κάτι να πει. Επειδή κυρίως είναι κοινωνικό το περιεχόμενο θα πρέπει να έχει να πει κάτι στον κόσμο. Όσον αφορά τους μονολόγους, μεταφέρω λογοτεχνικά κείμενα στο θέατρο. Είναι μια αίσθηση ελευθερίας σε σχέση με τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν συγκεκριμένη δομή. Ένας μονόλογος δίνει απεριόριστη έκφραση στον ηθοποιό”.

-Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια, έχετε σταματήσει ποτέ να κάνετε όνειρα;

“Ποτέ δεν σταματώ να κάνω όνειρα. Δεν προφταίνω τα όνειρα μου να χωρέσουν στην πραγματικότητα. Όσον αφορά τα σχέδια μου με το που κατέβουμε στην Αθήνα θα ανεβάσουμε στο θέατρο Αλάμπρα την “Αγγέλα Παπάζογλου” και την “Λωξάντρα” και αυτό σε δική μου διασκευή”.

Αννα Βαγενά

Αννα Βαγενά: “Ως πολιτικός ήθελα να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων”

-Ησασταν για αρκετά χρόνια βουλευτής. Πως βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα;

“Γενικά είναι δύσκολα τα πράγματα. Διανύουμε μια δύσκολη εποχή. Στον τόπο μας δεν καταφέραμε να συνέλθουμε από την οικονομική κρίση και μετά ήρθε ο κορονοϊός. Οι τιμές καλπάζουν και είναι άγνωστο το πως ο κόσμος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Θα είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας. Εμένα δεν με ενδιέφερε τόσο πολύ η πολιτική ως πολιτική όσο να ασχολούμαι με τα κοινά με κέντρο τον άνθρωπο. Για αυτό προσπάθησα τα χρόνια που ήμουν βουλευτής, δεν έκανα καριέρα. Ήθελα να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων”.

-Στην Θεσσαλία εξελέγη νέος Περιφερειάρχης ο Δημήτρης Κουρέτας που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ότι η εκλογή του είναι ένα μήνυμα του κόσμου στην κυβέρνηση;

“Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη έπαρση πολλά γεγονότα ειδικά μετά και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και το πλήρωσε. Δεν μπορούν να εκβιάζουν τον κόσμο. Αυτό το πράγμα το κάνανε και στην Θεσσαλία και το πληρώσανε. Ηταν τεράστια η ανατροπή. Δεν έγιναν έργα που έπρεπε να γίνουν. Κανείς δεν αντιμετώπισε την κατάσταση που υπάρχει στην Θεσσαλία όλα αυτά τα χρόνια με την κατάλληλη σοβαρότητα. Έγιναν έργα πρόχειρα και αναποτελεσματικά. Το δυστυχές είναι ότι την πλήρωσε και ο κόσμος”.

Διαβάστε επίσης  Εμιλυ Κολιανδρή: «Συμβουλεύω τον Χρήστο να προσέχει τι λέει στις συνεντεύξεις γιατί μετά πληγώνεται»

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος πρόσφατα παρακολούθησε και θεατρική σας παράσταση. Εχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον νέο του ηγέτη στο πρόσωπο του;

“Από διαίσθηση και από αυτό που τον γνωρίζω, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αυτές τις δυνατότητες. Ο Αλέξης Τσίπρας επί χρόνια ήταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και είμαι περήφανη που ήμουν δίπλα του. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει έναν διαφορετικό τρόπο που ταιριάζει πιο πολύ στην εποχή. Έχει μια αμεσότητα, μια ζεστασιά, μια άμεση επαφή που δεν είναι κατασκευασμένη. Είναι ειλικρινής. Είναι έξυπνος και παράλληλα συναισθηματικός. Μπορεί να γίνει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ που ταιριάζει σε αυτή την εποχή”.

Η παράσταση “Ο ΓΑΜΟΣ”

Η παράσταση «Ο ΓΑΜΟΣ», της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Αννας Βαγενά. Παρουσιάζεται με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

«Ο Γάμος» είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος & 13 ευρώ φοιτητικό- ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία & VIVA.GR

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2310842509

Αννα Βαγενά

“Aγγέλα Παπάζογλου”

Το Θέατρο «Μεταξουργείο» παρουσιάζει την ιστορική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά. Η παράσταση, που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, μετράει 23 χρόνια ζωής από το 1999, που πρωτοανέβηκε.

Ας σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Αννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο.

Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.). Στον ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Διάρκεια Παράστασης: 90′
Παραγωγή: Θέατρο Μεταξουργείο

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ Γενική Είσοδος – 13 Ευρώ Μειωμένο (Ανέργων – φοιτητών, ΑΜέα)
Προπώληση: Viva.gr & Ταμείο Θεάτρου Αμαλία
Πληροφορίες: 2310 842 509