Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στο Thes.gr: “Το MeToo δεν έχει ξεχαστεί – Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα πάντα”

Πηνελόπη Αναστασοπούλου παράσταση "Ποντικοπαγίδα"

Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην “Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι στο θέατρο “Κολοσσαίον”

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι μία σπουδαία ηθοποιός και δυναμική προσωπικότητα που έχει καταγράψει μακρά και λαμπρή πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση.

Είναι μία ηθοποιός που έχει δώσει το δικό της στίγμα σε κάθε ελληνική σειρά και θεατρική παράσταση που έχει συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει.

Με αφορμή την παράσταση “Η Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι, που παίρνει “σάρκα και οστά” στο θέατρο “Κολοσσαίον” στη Θεσσαλονίκη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου μίλησε στο thes.gr για την παράσταση, για το πως διαχειρίζεται τα αρνητικά σχόλια, για το MeToo αλλά και για το χώρο της πολιτικής.

– Κυρία Αναστασοπούλου, τι είναι αυτό που βλέπει το κοινό στην «Ποντικοπαγίδα». Τι θα αποκομίσει στο τέλος της παράστασης;

«Θα αποκομίσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Είναι ένα πολύ γνωστό έργο το οποίο παίζεται πάνω από 50 συνεχόμενα χρόνια στην Αγγλία και ο τρόπος που γράφει η Αγκάθα Κρίστι είναι πολύ συγκεκριμένος και αγαπημένος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ανέβασμα έχει μία ιδιαίτερη προσέγγιση, γιατί η σκηνοθέτης Κίρκη Καραλή το έχει φέρει στην ελληνική πραγματικότητα. Οπότε το κοινό μπορεί να το οικειοποιηθεί με αυτό τον τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά η ουσία του έργου είναι πολύ συγκεκριμένη, καθώς διαπράττεται ένας φόνος και σε ένα τελείως άσχετο μέρος με άσχετους ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, καλούνται να βρουν τι σχέση έχουν με έναν φόνο που έχει γίνει στην Αθήνα. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι πολλά πράγματα νομίζουμε ότι τα βλέπουμε, αλλά τελικά κρύβεται από πίσω ένας ολόκληρος κόσμος».

παράσταση "Ποντικοπαγίδα"

– Μιλήστε μας για το δικό σας ρόλο;

«Η Αγκάθα Κρίστι έχει ζητήσει να μην αποκαλύπτουμε πράγματα για την πλοκή του έργου, έτσι ώστε να μπορεί ο θεατής να το ζει λεπτό προς λεπτό, δεν θέλουμε να είναι προϊδεασμένος για τίποτα. Εκεί κρύβεται η ομορφιά της Αγκάθα Κρίστι, οπότε θα το κρατήσω μυστικό».

– Στην περιγραφή της παράστασης αναφέρετε ότι όλοι οι ήρωες κρύβουν και από ένα μυστικό. Ποιο είναι το δικό σας;

«Ολοι οι άνθρωποι κρύβουν πράγματα, όχι απαραίτητα για να τα κρύψουν από κάποιον, αλλά γιατί η ψυχοσύνθεση του καθενός είναι πολύ μεγάλη και οι σκέψεις μας είναι αρκετά ιδιαίτερες και βαθιές. Οπότε δεν θα σου αποκαλύψω τον ψυχισμό της ηρωίδας».

– Πιστεύτε ότι έχετε κοινά χαρακτηριστικά με την ηρωίδα που υποδύεστε;

«Φυσικά, έχω πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ολοι οι ηθοποιοί χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες, τα βιώματα, τον ψυχισμό μας, τον τρόπο που αντιδράμε και κάθε φορά που κλινόμαστε να κάνουμε ένα ρόλο ψάχνουμε μέσα σε αυτή τη βαλίτσα των εμπειριών και των συναισθημάτων που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας μία ξένη ψυχοσύνθεση.

Για να γίνει αυτό, αναγκαστικά θα πρέπει να ανακαλέσουμε πράγματα τα οποία είναι όσο πιο κοντά, αν όχι ίδια, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε αυτός ο χαρακτήρας. Στη συγκεκριμένη παράσταση, βγήκαν πράγματα στη σκηνή που κρατήσαμε, τα οποία έχουν μεγάλη σχέση με βιώματα και έτσι γίνεται πολύ αληθινό το συναίσθημα σε δυνατές σκηνές».

– Πως αντιμετωπίζεται τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να δέχεστε κατά καιρούς;

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχω αποφασίσει να μην τα βλέπω, ούτε να τα μαθαίνω, γιατί στη δική μας περίπτωση οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις κανονικές λόγω της δημοσιότητας. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο και πολύ επίπονο και μπορεί να σε βάλει σε μία άσχημη διαδικασία. Οπότε από πολύ νωρίς είχα ζητήσει από τους δικούς μου ανθρώπους να μην μου μεταδίδουν πράγματα που διαβάζουν ή βλέπουν, που μπορεί να λέγονται για μένα.

Ειδικά σε αυτή τη φάση που ζούμε, που η πληροφορία ταξιδεύει πάρα πολύ γρήγορα και κρινόμαστε από ανθρώπους που δεν πρέπει, θεωρώ ότι η δημόσια κριτική είναι εγκληματική και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά πράγματα στους ανθρώπους. Εγώ μπαίνω σε μία σοβαρή προστασία του εαυτού μου, δεν αφήνω τα πράγματα να παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις… Το να με κρίνει ένας άνθρωπος που δεν με γνωρίζει κανονικά δεν πρέπει να με αφορά, όποτε εστιάζω στο να σταματήσω και να μην τα βάζω μέσα μου».

Θεσσαλονίκη παράσταση Η ποντικοπαγίδα

– Ποια ήταν η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημά σας ως ηθοποιός; Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα;

«Πάντα πίστευα ότι το θέατρο είναι ένας μαγικός χώρος, όταν γίνεται σωστά με τους όρους και τις βάσεις του. Το θέατρο είναι ένα παιδικό παιχνίδι που σε απελευθερώνει και σου ανοίγει καινούργιους κόσμους και δρόμους.

Προτείνω σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν αυτή την πορεία, να κρατάνε την παιδικότητα και τον ρομαντισμό μέσα τους, να θωρακίζουν και να αγαπάνε τον εαυτό τους και να μην ακούνε κανέναν… Οταν είσαι ένας άνθρωπος που φέρεται όμορφα και σωστά, αυτό θα βγει και στο θέατρο».

– Σπουδαστές από θεατρικές σχολές δέχονται προτάσεις να παίξουν δωρεάν σε παραγωγές, ως πρακτική. Συμφωνείτε με αυτό;

«Οχι βέβαια, η δουλειά πρέπει να πληρώνεται. Κατά την άποψή μου, οι σπουδαστές των σχολών οφείλουν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους για να θεωρούνται έτοιμοι να αποδώσουν αυτό που πρέπει να κάνουν, άλλωστε γι’ αυτό σπουδάζουμε… Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να δουλεύει χωρίς χρήματα.

Υπάρχει μία δεοντολογία, μία αξιοκρατία, δεν μπορείς να δουλεύεις κάτω από το βασικό μισθό. Οι ώρες που δουλεύουμε είναι τελείως διαφορετικές από ένα οκτάωρο, είναι πολλά πράγματα που παίζουν στη μέση».

-Θα σας δούμε σε κάποια τηλεοπτική σειρά;

«Οχι προς το παρόν».

-Γνωρίζουμε ότι είστε αρκετά ευαισθητοποιημένη στο κομμάτι του MeToo. Ωστόσο παρατηρούμε μία σιωπή το τελευταίο διάστημα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

«Εχω πολλά πράγματα να πω αλλά δεν θα το κάνω, γιατί υπάρχουν υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά και νομικά. Η νομική και δικαστική οδός είναι μία οδός που αν δεν την βιώσεις, δεν την γνωρίζεις, καθώς μπορεί να έχεις κυρώσεις και προβλήματα εάν πεις την γνώμη σου όταν τρέχουν οι δίκες. Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα πάντα, όταν έρθει η ώρα και θα μπορώ νομικά.

Ωστόσο δεν έχει ξεχαστεί τίποτα, απλά έχει σταματήσει η δράση κάποιων ανθρώπων. Θεωρώ ότι τώρα πια με τις κινήσεις που έχουν γίνει από πάρα πολλές γυναίκες και άνδρες του χώρου, έχουν μπει κάποια θεμέλια στο να είναι πιο προστατευμένοι οι άνθρωποι σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον.

Εχω πίστη στην αλήθεια και στην αγάπη και θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα κερδίζει πάντα το καλό».

Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην εκπομπή “The 2Night Show” σχετικά με την πολιτική και τις προτάσεις που είχατε στις εκλογές, εάν σε περίπτωση αποφασίζατε να μπείτε σε αυτό το χώρο, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την κοινωνία;

«Ο χώρος της πολιτικής είναι μία τεράστια κουβέντα που δεν μπορείς να μιλήσεις πολύ συγκεκριμένα για όλα αυτά. Γιατί ναι, θα έλεγα ότι θα φρόντιζα να υπάρχει αξιοκρατία, αλληλεγγύη, πρόνοια, η οποία για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εγώ είμαι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος, που αγαπάω τους ανθρώπους και θέλω να βοηθήσω.

Κομματικά δεν με καλύπτει καμία απόχρωση, γι’ αυτό και δεν ανήκω πουθενά. Θα ήθελα να υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος στην πολιτική, που να ξέρουν πως να χειριστούν και να προσεγγίζουν με αγάπη τους ανθρώπους και τα προβλήματα.

Σε έναν τέτοιον ιδανικό κόσμο θα έκανα παρά πολλά όνειρα. Αν μου δοθεί αυτή η ευκαιρία θα φρόντιζα πάντα για το κοινό καλό και πότε για το προσωπικό. Οσο υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα στην πολιτική εγώ θα είμαι μακριά».

Θεσσαλονίκη παράσταση Η ποντικοπαγίδα

– Εκτός από ηθοποιός είστε και τραγουδίστρια. Πείτε μου με τρεις λέξεις πως αισθάνεστε όταν πιάνετε το μικρόφωνο; Και με ποιον Ελληνα ή ξένο τραγουδιστή θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Αισθάνομαι ελεύθερη, δυνατή και ο εαυτός μου. Αγαπάω πάρα πολύ τον Corey Taylor, τον James Hetfield θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι στην ίδια σκήνη με αυτούς τους ανθρώπους. Φυσικά αυτό είναι αρκετά ουτοπικό. Ομως επειδή θαυμάζω αρκετά και κάποια νέα παιδιά που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, η Κλαυδία είναι μία καλλιτέχνης που θα ήθελα να συνεργαστώ».

«Η ΠΟΝΤΙΚOΠΑΓΙΔΑ» στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Κολοσσαίον 

Η Happy Productions παρουσιάζει στο θέατρο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης, για 4η συνεχή χρονιά, μετά από 350 sold out παραστάσεις στην Αθήνα, το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Η ΠΟΝΤΙΚOΠΑΓΙΔΑ», το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, που παίζεται συνεχώς στο West End από τo 1952 έως σήμερα.

H κατεξοχήν συγγραφέας έργων μυστηρίου, όταν το έγραψε, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αντέξει στη σκηνή για πάνω από 8 εβδομάδες. Όταν η ιστορία τη διέψευσε, απέδωσε την συνεχιζόμενη επιτυχία του έργου στο γεγονός πως υπάρχει «κάτι» στο κείμενο που αφορά κάθε θεατή προσωπικά.

Η αρχική του εκδοχή, το 1947, ήταν ραδιοφωνική, βασισμένη στο αδημοσίευτο, τότε, διήγημα της Αγκάθα Κρίστι με τίτλο “Τρία τυφλά ποντίκια”. Τον τίτλο “Ποντικοπαγίδα” τον εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο που στήνει ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ για να συλλάβει την ενοχή της μητέρας και του πατριού του. Στήνει, δηλαδή, ένα θέατρο μέσα στο θέατρο, υιοθετώντας μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, προκειμένου να μπερδέψει τους ενόχους και να φέρει στο φως την αλήθεια. Κι αυτή η έμπνευση της Αγκάθα δεν είναι καθόλου τυχαία…

Θεσσαλονίκη παράσταση Η ποντικοπαγίδα

Υπόθεση

Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μεταφερόμαστε, μια χιονισμένη μέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας!

Οκτώ ήρωες (Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Κάππας, Ελένη Κρίτα, Άγγελος Μπούρας, Βαγγέλης Σαλευρής, Γιώργος Σοφικίτης, Σάννυ Χατζηαργύρη) που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα.

Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους. Μια ιστορία εκδίκησης με μεγάλές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της!

….η συνέχεια επί σκηνής στο θέατρο Κολοσσαίον!

….και σσσσσσσσσςςςςς μην ψιθυρίσετε το τέλος σε κανένα!

Θεσσαλονίκη παράσταση Η ποντικοπαγίδα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Αναστασοπούλου Πηνελόπη
Ευαγγελόπουλος Παύλος
Κάππας Κωνσταντίνος
Κρίτα Ελένη
Μπούρας Άγγελος
Σαλευρής Βαγγέλης
Σοφικίτης Γιώργος
Χατζηαργύρη Σάννυ

Θεσσαλονίκη παράσταση Η ποντικοπαγίδα

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι
Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά/Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Κίρκη Καραλή & Τρύφων Κεχαγιάς
Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Πεντέα
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση (τηλ. 690-8502631 / email: [email protected])
Ευχαριστούμε θερμά τους Λιάνα Κανέλλη, Πάνο Σόμπολο και Σεμίνα Διγενή που “δάνεισαν” τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης
Παραγωγή: Happy Productions

Παραστάσεις

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 19:00 & 21:30

Κυριακή 19:00

Διάρκεια Παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων

Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη Γ: 15€

Άνεργοι – Πολύτεκνοι – Νέοι έως 23 χρονών: Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15€, Ζώνη Γ: 10€

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (τηλ. 210 0080900 & email [email protected])

Θέατρο Κολοσσαίον: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη 546 45

Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 210 0080900

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

α. Ηλεκτρονικά: www.more.com/theater/pontikopagida-4i-xronia

β. Τηλεφωνικά: Στο 210 0080900: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00

γ. Στα ταμεία του θεάτρου Κολοσσαίον: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Θεσσαλονίκη

δ. Στα γραφεία της Happy Productions: Μεσογείων 326, Αγία Παρασκευή