Επέστρεψες από διακοπές; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στα φυτά σου

φυτά σπίτι

Αρκετά τα άφησες μόνα τους

Επιστροφή από τις διακοπές: δύσκολη η αρχή. Ολοι όταν γυρίζουμε από μέρες απουσίας στα σπίτια μας, έχουμε το δικό μας πρόγραμμα για να ξαναμπούμε στην καθημερινότητά μας.

Όποια κι αν είναι τα βήματα που ακολουθείς εσύ, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των φυτών σου. Αρκετά τα άφησες μόνα τους!

Σύμφωνα με τη Sonam Aditya, ιδρύτρια του Plant Shoppe στο Σαν Αντόνιο, θα πρέπει πάντα να «χαιρετάς» τα φυτά σου με ένα πολύ καλό πότισμα. Αυτό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να τους αποδείξεις πως δεν τα ξέχασες. Παρακάτω θα βρεις έξυπνα tips για να κάνεις το «σωστό πότισμα» των φυτών όντως σωστά, και έτσι να τους δείξεις την αγάπη που έχουν ανάγκη.

Είσαι σίγουρη πως γνωρίζεις πώς γίνεται το σωστό πότισμα των φυτών σου;

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο να ποτίσεις τα φυτά σου μετά τις διακοπές, αλλά δεν μιλάμε για ένα τυπικό πότισμα. Αντί να ποτίζεις απλώς τα φυτά σου ως συνήθως, η Aditya προτείνει να ψεκάσεις και τα φύλλα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι αρχικά να μεταφέρεις τα φυτά σου στο νεροχύτη ή στη μπανιέρα. Εκεί με την βοήθεια ενός ψεκαστηριού θα τα κάνεις ένα καλό ντους, φροντίζοντας να βρέχεις και τα φύλλα και το χώμα τους. «Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε τα φυτά σας καθαρά, ώστε να μην υπάρχει σκόνη στα φύλλα τους και να είναι σε θέση να κάνουν φωτοσύνθεση», αναφέρει η Aditya.

Πέρα από την απομάκρυνση της σκόνης που κατακάθισε στα φύλλα ενώ έλειπες, αυτό θα δώσει στο ξηρό χώμα τον απαραίτητο εμποτισμό. «Αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε για λίγο και το χώμα τους είναι πραγματικά ξηρό και σκασμένο, το να τα βάλετε στο ντους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ενυδατώσετε σωστά», σημειώνει η Rebecca Bullene, ιδρύτρια του καταστήματος βιοφιλικού σχεδιασμού Greenery NYC. Η Bullene παρομοιάζει το ξηρό χώμα με ένα αφυδατωμένο ξηρό σφουγγάρι. Πρέπει να απορροφήσει αρκετή υγρασία πριν κάνει ξανά τη δουλειά για την οποία έχει δημιουργηθεί.

Όπως πάντα, θα πρέπει να βάλεις στα φυτά σου νερό σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς οτιδήποτε πολύ ζεστό ή κρύο θα τα σοκάρει. Ωστόσο, οφείλεις να είσαι προσεκτική γιατί δεν θα εκτιμήσει κάθε φυτό το να βρέξεις τα φύλλα του. Εάν έχεις παχύφυτα ανθεκτικά στην ξηρασία ή λεπτεπίλεπτα καλαθέα, θα πρέπει να τα ποτίζεις απλώς στο επίπεδο της ρίζας ως συνήθως. Διαφορετικά, ψέκασε φυτό σου χωρίς φόβο. Και ενώ είσαι κοντά του, εξέτασε το φύλλωμά του για σημάδια παρασίτων, όπως τρύπες στα φύλλα και τους μίσχους. Στη συνέχεια, άφησε το να στεγνώσει και τοποθέτησε τα ξανά σε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Πηγή: tlife.gr

Πηγή φωτό: Eurokinissi