Πως θα διώξετε εύκολα τα ακάρεα από το σπίτι σας

κρεβάτι ακάρεα

Σε διάστημα δύο με τριών μηνών θα τα έχετε ξεφορτωθεί

Σε κάθε γωνία ενός απλού σπιτιού, ακόμη και αν δεν τα βλέπουμε με γυμνό μάτι, υπάρχουν τα ακάρεα, τα οποία είναι μια μεγάλη ομάδα αραχνοειδών που μας περιβάλλουν.

Το είδος ακάρεων που εισβάλλουν στο σπίτι σας προκαλώντας αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα είναι τα ακάρεα σκόνης ή τα οικιακά ακάρεα. Για να καταπολεμήσετε αυτούς τους μικροοργανισμούς, πρέπει να μάθετε λίγα περισσότερα γι’αυτούς.

Πού βρίσκονται τα ακάρεα;

Τα ακάρεα είναι αόρατοι μικροοργανισμοί (με μέγεθος περίπου 0,3 χιλιοστών) που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα που πέφτουν από το δέρμα μας. Τα μικρά κοπρώδη σωματίδια που παράγουν ευθύνονται για τις αλλεργίες στη σκόνη. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να παράγει περίπου 20 τέτοια σωματίδια την ημέρα και κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οποία διαρκεί περίπου 10 εβδομάδες, περί τα 2.000 σωματίδια. Και σε ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ακάρεα.

Τα ζωύφια αυτά αποφεύγουν το φως, γι’ αυτό και συχνά κρύβονται μέσα στις ίνες των υφασμάτων και υλικών όπως οι κουρτίνες, τα στρώματα, τα χαλιά και τα παιχνίδια. Επιπλέον, τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, όπως σε σοφίτες και σε υπόγεια.

Σπρέι για τα ακάρεα

Πρώτα και κύρια μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό εντομοκτόνο, σπρέι για τα ακάρεα, που θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτών των μικροοργανισμών στα υφάσματα και στις γωνίες των δωματίων σας. Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε στα καταστήματα.

Για να το φτιάξετε μόνοι σας, χρειάζεστε τα εξής:

Ένα δοχείο ψεκασμού

1/2 φλιτζάνι οινόπνευμα εντριβών

1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό

30 σταγόνες αιθέριο έλαιο (λεμόνι, ευκάλυπτος, λεβάντα, κυπαρίσσι, κανέλα κ.λπ.)

Αναμείξτε όλα τα υλικά στο δοχείο ψεκασμού και είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το σπρέι για τα ακάρεα ώστε ν’ απαλλαγείτε από αυτά. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα τα στρωσίδια, τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες, τις κουρτίνες και όποιο άλλο σημείο μαζεύει σκόνη.

Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε αυτό το σπρέι για τα ακάρεα αν έχετε παιδιά μικρότερα των 3 ετών ή αν είστε έγκυος. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το μείγμα να εξατμιστεί πριν χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα που ψεκάσατε.

Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε αυτό το σπρέι, θα μειώσετε σημαντικά τον πληθυσμό των ακάρεων για δύο μήνες περίπου. Για να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή από τους μικροοργανισμούς αυτούς, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείτε περιοδικά το σπρέι για τα ακάρεα κάθε δύο ή τρεις μήνες.

 

Πηγή: meygeia.gr