Δήμος Ωραιοκάστρου: Τιμήθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στη Νέα Φιλαδέλφεια (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παντελεήμον στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στη Νέα Φιλαδέλφεια του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, συμμετείχε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε χθες το απόγευμα χοροστατούντος του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, κ. Βαρθολομαίου.

δήμος Ωραιοκάστρου Αγιος Παντελέημων

 

Ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα, την οποία μετέφεραν και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκο Γιαϊλατζόγλου.

Στη λιτανεία συμμετείχαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων» και παιδιά-μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ωραιοκάστρου υπό την διεύθυνση του μαέστρου, Αχιλλέα Ρούσση.
Αμέσως μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας μουσική λαϊκή βραδιά με τον Βαγγέλη Αντωνίου και τον Γιάννη Καρασάββα που διοργάνωσε η «Εστία Φιλαδελφέων».

δήμος Ωραιοκάστρου Αγιος Παντελέημων

Αναβίωση παραδοσιακού γάμου

Σήμερα, Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας, θα γίνει αναβίωση παραδοσιακού γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

δήμος Ωραιοκάστρου Αγιος Παντελέημων

Κατά την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου θα παρουσιαστούν έθιμα του γάμου και χοροί και από τις δύο περιοχές, της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Μιας και οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και στη συνέχεια προστέθηκαν και πρόσφυγες από την Θράκη, ήταν φυσικό, να έρθουν κοντά, να συνεργαστούν, να κάνουν φιλίες, να αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν και να παντρευτούν μεταξύ τους, αποδεχόμενοι και σεβόμενοι τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής του καθενός. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης αυτού του γάμου που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας.

δήμος Ωραιοκάστρου Αγιος Παντελέημων

Η «Εστία Φιλαδελφέων» διοργανώνει επίσης, το Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, την μουσικοθεατρική παράσταση «Μένουμε πάντα παιδιά» με αποσπάσματα από διάφορες ελληνικές ταινίες πού έμειναν ως αξέχαστες ατάκες μέχρι σήμερα και χορογραφημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

δήμος Ωραιοκάστρου Αγιος Παντελέημων