Εφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και καθηγήτρια του ΑΠΘ, Τζίνα Πολίτη

Θλίψη στον πολιτιστικό χώρο καθώς έγινε γνωστό ότι πέθανε σε ηλικία 93 ετών η καθηγήτρια και συγγραφέας Τζίνα Πολίτη.

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η σπουδαία ακαδημαϊκός και συγγραφέας Τζίνα Πολίτη. Την είδηση για την απώλειας της έκανε γνωστή ο πρ. Υπουργός Παιδείας καθηγητής Κ. Γαβρόγλου μέσω ανάρτησης στα social media.

Ο κ. Γαβρόγλου έγραψε: «Η Τζίνα Πολίτη δεν είναι πια ανάμεσα μας. Έφυγε πλήρης ημερών. ‘Ηταν μία διανοούμενη «παλαιάς κοπής», μια εξέχουσα φιλόλογος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της αριστεράς που γνώριζε πολύ καλά πότε έπρεπε να μιλά και πότε έπρεπε να σιωπά. Λόγια πολλά δεν χρειάζονται όταν φεύγουν άνθρωποι τέτοιου μεγέθους.»

Λίγα λόγια για τη σπουδαία καριέρα της

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, είναι σήμερα ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Διαβάστε επίσης  Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών», ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πηγή φωτό: avgi.gr