Παρουσιάστηκε το flyover της Θεσσαλονίκης: Απαντήσεις, επιφυλάξεις και η δαιμονοποίηση (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Σε τέσσερα χρόνια η ολοκλήρωση του έργου

Οφέλη για πολλά χρόνια, με αναγκαία αλλά και… ωραία ταλαιπωρία, για λίγα χρόνια, θα προσφέρει η κατασκευή του flyover, ενός έργου που θα επιχειρήσει να αποσυμφορήσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης έγινε η παρουσίαση του έργου, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, των υφυπουργών, Νίκου Ταχιάου και Χριστίνας Αλεξόπουλου και του προέδρου του «Κεδρηνού Λόφου», της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή και τη συντήρηση του νέου δρόμου.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Το flyover, θα είναι ένας αυτoκίνητος δρόμος 13 χιλιομέτρων, και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου – μήκους 4 χλμ. – σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες, με πολύ σημαντικά οφέλη.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Σημειώθηκε πως το έργο έχει ξεκινήσει, το πρώτο εργοτάξιο θα στηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, θα κοστίσει 378 εκ. ευρώ και δε θα υπάρχουν διόδια.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία κατά του Flyover έξω από το Porto Palace

«Η Θεσσαλονίκη, σε περίπου τέσσερα χρόνια, θα αποκτήσει ένα νέο, υπερσύγχρονο, εναέριο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εξασφαλίζοντας ταχύτερη, ασφαλέστερη, και ελεύθερη διοδίων μετακίνηση», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο στην περιοχή, το οποίο αναγνωρίζεται από το σύνολο, σχεδόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής όχλησης, καθώς αυτό αποτελεί επιδίωξη της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων, όπως είπε.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Επιπλέον, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επεσήμανε, ότι στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημαντικά οδικά, αντιπλημμυρικά, κτιριακά, σιδηροδρομικά έργα, ενώ υπενθύμισε ότι το 2024, παραδίδεται και τίθεται σε λειτουργία, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ακολουθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά με χρονική απόσταση περίπου έξι μηνών και πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες για την βορειοδυτική επέκτασή του.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη ολιστικής ανάπτυξης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και ενισχύει το γεωπολιτικό και γεω-στρατηγικό αποτύπωμά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό

Η Χριστίνα Αλεξόπουλου έκανε αρχικά τη δήλωση πως “πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μια «ωραία» ταλαιπωρία” και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου, με περισσότερους οδηγούς, περισσότερα λεωφορεία και περισσότερα δρομολόγια.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Όπως είπε: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 122 νέα δρομολόγια. Μελετάται η προσθήκη δύο νέων γραμμών με 20 επιπλέον οχήματα για τις ώρες αιχμής για δυτική Θεσσαλονίκη και πιθανή πρόβλεψη για περιοχές της Τούμπας, που θα σημαίνει 5500 λιγότερα οχήματα αν ο κόσμος χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία».

Η απάντηση Ταχιάου για την ταλαιπωρία και τις αντιδράσεις κατοίκων

Ο Νίκος Ταχιάος ανέλαβε να εξειδικεύσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ενώ έδωσε τις απαντήσεις του για τις φωνές κατοίκων, ειδικά στην περιοχή των Κωνσταντινοπολίτικων.

«Η Περιφερειακή έφτασε στα όρια της. Αν δεν κάνουνε τώρα το έργο, σε τρία χρόνια θα παρακαλάμε για το flyover», είπε ο Υφυπουργός Υποδομών που έκανε λόγο για «περιβαλλοντικά οφέλη» που αφορούν την κοπή δέντρων μόνο σε 82 στρέμματα, μείωση ηχορύπανσης και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Όπως είπε, η δαιμονοποίηση του έργου συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα έργα σε μεγάλες πόλεις και σημείωσε πως θα ήταν καλό να ολοκληρωθεί πρώτα το μετρό πριν ξεκινήσει το flyover, καθώς όπως σημείωσε θα βοηθούσε ψυχολογικά τον κόσμο που θα έβλεπε ένα μεγάλο έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Αναφερόμενος στον κόμβο στα Κωνσταντινοπολίτικων, είπε πως δεν πλησιάζει στην περιοχή και δεν επηρεάζονται οι παρακείμενες ιδιοκτησίες. «Υπάρχουν τρία οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί από τη δεκαετία του 1980 και τώρα θα αποδοθούν στο δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ζήτημα μερίδας πολιτών που μένουν εκεί.

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Για τις αντιδράσεις του κόσμου και το φόβο για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν απάντησε: «Θα υπάρχει αναστάτωση και θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα. Η παρουσία της αστυνομίας αρχίζει να ξενίζει αλλά πρέπει να ελεγχθεί το παρκάρισμα. Αυτοί που κυκλοφορούν άσκοπα ή με ένα επιβάτη, καλό είναι να μην γίνονται. Θα ζήσουμε αναστάτωση για ένα χρονικό διάστημα αλλά θα προσαρμοστούμε. Αλλά δε θα είναι τα πράγματα τόσο τραγικά όσο περιγράφονται».

Θεσσαλονίκη παρουσίαση έργου Flyover Porto Palace

Διαμαρτυρία κατοίκων εναντίον του έργου

Έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση, συγκεντρώθηκαν περίπου 30 κάτοικοι της Πυλαίας και συλλογικότητες που αντιτίθενται στο έργο, που θεωρούν πως είναι ακριβό και θα υποβαθμίσει την περιοχή και το περιβάλλον.

συγκέντρωση διαμαρτυρίας Flyover Θεσσαλονίκη