Πέρασαν 45 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό στην Θεσσαλονίκη

σεισμός Θεσσαλονίκη

49 νεκροί ο τραγικός απολογισμός

Πέρασαν 45 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στην Θεσσαλονίκη την 20η Ιουνίου το 1978.

Η 20η Ιουνίου 1978 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και το βράδυ η θερμοκρασία ήταν υψηλή. Σχεδόν σε κάθε σπίτι που είχε τηλεόραση οι δέκτες έδειχναν τον αγώνα του Μουντιάλ που ήταν σε εξέλιξη. Ορισμένες σεισμικές δονήσεις μικρής κλίμακας που είχαν προηγηθεί δεν προκαλούσαν ανησυχία και το καλοκαίρι κυλούσε ανέμελα.

Περί τις 11 το βράδυ η γη άρχισε να σείεται. Σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τις λίμνες Αγίου Βασιλείου και Βόλβης άρχισε να κουνάει όλη την περιοχή. Η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συναγερμό και ο κόσμος σε πανικό. Τα 10 δευτερόλεπτα που κράτησε η δόνηση έμοιαζαν ατελείωτα… Εντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους και αναζητούσαν ανοιχτό χώρο φοβούμενοι τα χειρότερα.

Λίγα λεπτά μετά άρχισε να γίνεται γνωστή η είδηση πως μια πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου είχε καταρρεύσει. 29 νεκροί στο σημείο εκείνο, 49 στο σύνολο και 220 τραυματίες ήταν ο τελικός απολογισμός του μεγαλύτερου σεισμού που είχε χτυπήσει μέχρι τότε μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης  Σεισμοί στο Ηράκλειο: Δύο δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ

Τις επόμενες μέρες καταγράφηκαν 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες, (κόκκινα) 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες, (κίτρινα) και 49.071 (74,5%) κτίρια χωρίς βλάβες (πράσινα). Υπολογίζεται πως υλικές ζημιές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με σημερινές τιμές.
Για αρκετές ημέρες οι κάτοικοι ζούσαν υπό το φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού, αφού οι φήμες ήταν συνεχείς.

45 χρόνια μετά και οι περιγραφές όσων έζησαν τον εγκέλαδο είναι μαρτυρίες ζωής, ο καθένας με μια μοναδική ιστορία τόσο από τη στιγμή ης δόνησης, όσο και μετά στις χιλιάδες σκηνές που στήθηκαν και αποτέλεσαν τα σπίτια τους για αρκετό καιρό.

Και αργότερα άρχιζε ένας νέους αγώνας για να ξαναχτίσουν τις εστίες τους που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε δεν μπορούσαν φτιαχτούν. Το μόνο απτό στοιχείο που έχει μείνει να θυμίζει το σεισμό της Θεσσαλονίκης, είναι το ρολόι στη Στοά Μαλακοπή στο κέντρο της πόλης που έχει κολλήσει και δείχνει στις 23:06, την ώρα του σεισμού.

2006thessaloniki seismos

* H κεντρική φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του αείμνηστου Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Σολδάτου