Σοχός: Μαθήτρια γυμνασίου με αναπηρία κινδυνεύει να μην πάει σχολείο

Ενα σχολείο του δήμου Λαγκαδά στην Θεσσαλονίκη προσπαθεί να αποκτήσει το αναβατόριο σκάλας έτσι ώστε μία μαθήτρια με αναπηρία να δώσει κανονικά το παρών στο πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Η 13χρονη μαθήτρια θα πάει φέτος στη Β’ γυμνασίου, όμως είναι άγνωστο ακόμα αν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τελικά δια ζώσης τα μαθήματα, καθώς δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες ώστε να μπει στην αίθουσα της τάξης της. Το Γυμνάσιο Σοχού προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκτήσει ένα αναβατόριο σκάλας, που θα βοηθήσει τη 13χρονη μαθήτρια, η οποία έχει 80% αναπηρία, να ανεβαίνει από το ισόγειο στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι αίθουσες διδασκαλίας.

Η 13χρονη παρακολούθησε όλην την περσινή χρονιά τα μαθήματα διαδικτυακά καθώς χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχειρήσεις εγκεφάλου και ήταν ανοσοκατασταλμένη, πλέον, όμως, μπορεί να βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τους συμμαθητές της και τους καθηγητές της αρκεί να καταφέρει να ανέβει στον δεύτερο όροφο του σχολείου με τη βοήθεια του αναβατόριου.

H διευθύντρια του σχολείου, Βλαχάκη Φωτεινή, αναφέρει ότι το 2020 ξεκίνησε να ενημερώνει τον δήμο Λαγκαδά για το γεγονός ότι το σχολείο δεν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Οι προσπάθειές της συνεχίστηκαν και το 2021, ενώ το 2022 εντατικοποιήθηκαν καθώς υπήρξε άμεση ανάγκη για το αναβατόριο λόγω της 13χρονης μαθήτριας. «Απαιτούμε να έρθει το παιδί στο σχολείο, πρέπει να έρθει με κάθε δυνατό τρόπο», τονίζει η διευθύντρια και προσθέτει ότι «φωνάζουμε για το αυτονόητο, το αναβατόριο θα έπρεπε να είναι ήδη εδώ».

Διαβάστε επίσης  Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024

Όπως αναφέρει ο πατέρας της 13χρονης η κόρη του θέλει πολύ να πάει στο σχολείο, ωστόσο δεν ξέρει ακόμα πώς θα γίνει αυτό. «Μου είχαν πει ότι 200% πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά θα είναι έτοιμο (σ.σ. το αναβατόριο)», δήλωσε.

Η πρώτη έκθεση κοστολόγησης του δήμου για το αναβατόριο έγινε, όπως αναφέρει η διευθύντρια, τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητοποίηση από τον δήμο Λαγκαδά ώστε να επισπευθεί η τοποθέτηση του αναβατόριου, όμως άγνωστο παραμένει αν θα έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα μέχρι τη Δευτέρα στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Λαγκαδά κινεί τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν άμεσα οι εργασίες ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατόητα πρόσβασης ΑμεΑ στο συγκεκριμένο σχολικό κτήριο.

Πηγή: voria.gr