Στα “γαλανόλευκα” και φέτος ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

Mε πρωτοβουλία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Η 27η Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα Γιορτής και Απόδοσης Τιμής προς την Ελληνική Σημαία.

Ετσι, σήμερα (27/10) ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη όπως κάθε χρόνο θα ντυθεί στα “γαλανόλευκα” με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Με τις σημαίες να κυματίζουν ελεύθερες στις αυλές και στα μπαλκόνια, με τα τρία Δημαρχεία σε Πανόραμα, Πυλαία και Ασβεστοχώρι να φωτίζονται όπως κάθε χρόνο γιορτινά με τα εθνικά χρώματα και με τα επετειακά εμβατήρια να ακούγονται από το πρωί στους κεντρικούς δρόμους.

«Υπάρχει μια ημέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Μια εθνική γιορτή που συμπληρώνει το εορταστικό τριήμερο ανάμεσα στις δύο μεγάλες εθνικές επετείους, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης μας από τον οθωμανικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου και της λαμπρής επετείου του Ιστορικού «ΌΧΙ» στις 28! Είναι η γιορτή της σημαίας μας που πρέπει αυτές τις μέρες, να στολίζει την κάθε αυλή, το κάθε μπαλκόνι. Σημαιοστολίστε τον δήμο μας υψώνοντας και φέτος ψηλά τη Γαλανόλευκη. Το εθνικό μας σύμβολο δίνει την απάντηση σε όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είναι η υπενθύμιση στο Αθάνατο χρέος του κάθε Έλληνα Πατριώτη: Ελευθερία ή Θάνατος.» τονίζει σε μήνυμα του ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ποια είναι η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Έχουν περάσει 216 χρόνια από το 1807, όταν η πρώτη γαλανόλευκη σημαία με τον λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο. Ήταν η σημαία που καθορίστηκε από το Σύνταγμα της Επιδαύρου και είχε το σταυρό, ως σύμβολο της ορθοδοξίας. Από το 1832 έως το 1974 η μπλε σημαία με το λευκό σταυρό χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας και η σημερινή σημαία, με το σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, στο εξωτερικό. Η λεγόμενη «ναυτική», ως τότε σημαία, καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978 ως η Επίσημη Σημαία του Ελληνικού κράτους. Τα χρώματα της, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των κυμάτων. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες είναι και οι συλλαβές που περιέχει το διαχρονικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ».