Θεσσαλονίκη: “Φωτιά” τα ενοίκια στα σπίτια για τους φοιτητές

ακίνητα Θεσσαλονίκη αγορά ακινήτων πρόγραμμα Γέφυρα προστασία πρώτης κατοικίας πωλήσεις αντικειμενικές αξίες

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο

Το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι βάσεις και έτσι οι επίδοξοι φοιτητές έμαθαν τις σχολές και παράλληλα τις πόλεις που θα σπουδάσουν και θα αναζητήσουν σπίτι.

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 30% σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών ενώ μεσοσταθμικά η τιμή στις μεγάλες πόλεις ανέρχεται στα 9,1 ευρώ το τ.μ.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια

Σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos, η μέση άνοδος των ζητούμενων μέσων τιμών φτάνει το 10% σε σχέση με το 2022 ενώ συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 9%. Σε περιοχές όπως το Ρίο και η Πάτρα οι αυξήσεις φτάνουν το 28% και 20% αντίστοιχα, στην Κέρκυρα το 31%, στη Ρόδο το 25% και στο Διδυμότειχο το 30%. Άνοδο 21% εμφάνισαν οι μέσες τιμές ενοικίων στο Μεσολόγγι και 20% στην Κόρινθο.

«Στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης» δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos. «Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο valueformoney στέγη» προσθέτει.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2 ευρώ /τ.μ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Tι ισχύει στην Αθήνα

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Από την άλλη, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο οι υψηλότερες τιμές
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο νησιά που είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα η μέση τιμή ενοικίου για φοιτητικό σπίτι 65 τμ φτάνει τα 550 ευρώ και για στούντιο τα 450 ευρώ.

Στον αντίποδα πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Πηγή: cnn.gr