Θεσσαλονίκη: “Γνωρίζω καλά τον 16χρονο, δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα” λέει ο πρόεδρος Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας 

Θεσσαλονίκη Ρομά

Σημείωσε ότι πήγαινε σε σχολείο της πόλης

Μεγάλη ένταση επικρατεί στη Θεσσαλονίκη της τελευταίες ημέρες, σχετικά με την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, στην περιοχή του Δενδροπόταμου.

Στον απόηχο της απόφασης να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο κατηγορούμενος αστυνομικός, ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας μιλάει για την πολύκροτη υπόθεση που έχει αναστατώσει τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Τονίζει πως ο ανήλικος που συνεχίζει να χαροπαλεύει δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα και όπως ανέφερε πήγαινε σε σχολείο της πόλης. Έκανε έκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια και ζήτησε να συνεχιστεί η διερεύνηση για να λάμψει όλη η αλήθεια.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό

Ο πρόεδρος των Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης μίλησε στο Mega για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την υπόθεση: «Σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν πολλά κενά. Ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου ενημερώνει ότι είναι παιδί και ότι είναι ένα άτομο».

Ο κ. Σαμπάνης ανέφερε ότι το κέντρο επιχειρήσεων ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς μισή ώρα μετά και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απόπειρα εμβολισμού του οχήματος των αστυνομικών και ενημέρωσε ότι η οικογένεια θα προσλάβει εμπειρογνώμονα.

Μάλιστα ο πρόεδρος των Ρομά κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι ο 16χρονος έκανε προσπάθεια να αποφύγει τους αστυνομικούς. «Γνωρίζω πολύ καλά τον 16χρονο, δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα μέχρι το περιστατικό. Πηγαίνει και στο σχολείο, στο Γυμνάσιο», είπε ο Παναγιώτης Σαμπάνης.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του πατέρα του 16χρονου για αντίποινα στην οικογένεια του αστυνομικού που εμπλέκεται στη υπόθεση σημείωσε ότι το ξέσπασμα του πατέρα είχε να κάνει με το γεγονός ότι το παιδί του χαροπαλεύει. Καταλήγοντας ο κ. Σαμπάνης έκανε έκκληση σε όλους τους Ρομά να σταματήσουν τα επεισόδια.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης έδωσε την νομική διάσταση του θέματος. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι αστυνομία θέλουμε. Επιθυμία όλων είναι να είναι εκπαιδευμένοι σωστά, να είναι καλοπληρωμένοι, είναι άνθρωποι στων οποίων την πλάτη είναι η ασφάλειά μας.

Φοβάμαι ότι σε κάθε περίπτωση κινδύνου ή απόφασης για καταδίωξη, αστυνομικών οι οποίοι είναι δικυκλιστές, και αποφασίσουν να καταδιώξουν έναν εγκληματία, ο οποίος κατά τεκμήριο θα είναι με αυτοκίνητο, πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα ΙΧ υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να καταστεί το χειρότερο φονικό όπλο», τόνισε αρχικά,

«Και ειδικά εάν ο «αντίπαλος» είναι ένας δικυκλιστής αστυνομικός. Εάν κάθε φορά που προκαλείται μία καταδίωξη ενός αυτοκινήτου, φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί το εξής άλλοθι: ότι ακριβώς επειδή αυτό που καταδιώκεται είναι ένα δυνάμει φονικό όπλο, βρίσκουμε άλλοθι ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο, φοβάμαι ότι αυτό θα ξαναγίνει», συνέχισε ο κ. Μαρακάκης.

Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια και από την αστυνομία. Ο αστυνομικός από όσο γνωρίζω ότι είναι ένας καλός οικογενειάρχης που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, το αποτέλεσμα δείχνει αστοχία στη διαχείριση και μία κακή αξιολόγηση του τι έπρεπε να γίνει.

Εάν στόχος ήταν όντως να πετύχει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του 16χρονου για να το ακινητοποιήσει, τις περισσότερες φορές, το όχημα που θα δεχθεί απότομη απενεργοποίηση ενός εκ των τροχών είναι ακυβέρνητο πάνω στον δρόμο. Θέλει φιλτράρισμα όλος αυτός ο πακτωλός πληροφορίας από το Συμβούλιο και δεν θα ήθελα να δω το Συμβούλιο να επηρεαστεί με το εάν θα καίγεται η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.