Θεσσαλονίκη: “Καμπανάκι” στο Ιπποκράτειο για αναισθησιολόγους – “Δεν είναι μακριά ο καιρός που ασθενείς θα πεθαίνουν”

ΟΕΓΝΕ Εντατική Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία κορονοϊός

Αμεσα μέτρα ζητούν οι εργαζόμενοι

Θεσσαλονίκη: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι και γιατροί για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ανέλυσαν το ζήτημα με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Για τις 27 οργανικές θέσεις υπάρχουν μόνο εννέα αναισθησιολόγοι, δηλαδή καλύπτεται μόνο το 1/3.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχαν οι Απόστολος Καμπαρούδης, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής και Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής.

Οπως επεσήμαναν “Δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός, που οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ή και στη Β. Ελλάδα, θα πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για χορήγηση αναισθησίας, ώστε να χειρουργηθούν”.

Μάλιστα παρουσίασαν και ενδεικτικά παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί:

– Υπάρχουν νέοι άνθρωποι και παιδιά με καρκίνο, που δεν χειρουργούνται, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Υπάρχουν καρκινοπαθείς, στους οποίους δεν μπορεί να ξεκινήσει η κατάλληλη χημειοθεραπεία, αν δεν γίνει πρώτα βιοψία και αυτό δεν γίνεται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

– Υπάρχουν νεογνά και βρέφη με καρκίνο ή άλλες βαριές παθήσεις που δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, επειδή δεν υπάρχει αναισθησιολόγος να δώσει αναισθησία για την τοποθέτηση του ειδικού ενδοφλέβιου καθετήρα.

– Υπάρχουν παιδιά, που χρειάζεται να υποβληθούν σε MRI για να διαγνωστεί η πάθησή τους και αυτό καθυστερεί ή ματαιώνεται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Από τη Λάρισα κι επάνω υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι (αυτοί στο Ιπποκράτειο) που μπορούν να δώσουν αναισθησία σε νεογνά ημερών ή εβδομάδων για επεμβάσεις απόλυτης αναγκαιότητας και δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης κανενός, επειδή δεν περισσεύει κανείς.

– Υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή) μόνο 3 αναισθησιολόγοι εξειδικευμένοι στη χορήγηση αναισθησίας για μεταμοσχεύσεις ήπατος, καλύπτοντας σε πανελλήνιο επίπεδο 23 ημέρες το μήνα, ενώ τα νοσοκομεία της Αθήνας μόνο 7 ημέρες.

Οπως επεσήμαναν: “Από τις 30 Ιουνίου και μετά που παύουν τα έκτακτα μέτρα, το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, θα αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική ανάγκη. Στα κατ’ επανάληψη έγγραφά μας δεν είχαμε καμία απάντηση και πολύ περισσότερο ανταπόκριση. Γι’ αυτό και αποφασίσθηκε η κατάσταση αυτή να κοινοποιηθεί στην κοινωνία. Την 1η Ιουλίου, μπορεί να έρθει η κ. Υπουργός να της παραδώσουμε τα κλειδιά των Χειρουργικών Κλινικών του Νοσοκομείου”.

Για το τι πρέπει να γίνει, σημείωσαν πως πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος αναισθησιολογικός χάρτης, αν όχι 4ης και 3ης ΥΠΕ, τουλάχιστον της πόλης της Θεσσαλονίκης, σύναψη σταθερής εργασιακής σχέσης με τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Ιδιωτικών Κλινικών για μόνιμη μηνιαία υποστήριξη του ΙΓΝΘ, σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών (παιδοαναισθησία, μαιευτική αναισθησία-αναλγησία, μεταμοσχεύσεις), προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας σύμφωνα με τα ισχύοντα περί» ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας» (ΦΕΚ 100/1997), μετατροπή τεσσάρων θέσεων Αναισθησιολογίας του ΕΣΥ σε αντίστοιχες  ανεπιστημιακές
θέσεις. εφαρμογή των διατάξεων του αρθρ.35/ν.4368(21.02.2016) για έγκαιρη κάλυψη κενών Αναισθησιολογίας, με: (α) πρόβλεψη και έγκαιρη αναγγελία αναγκών, πχ 6 μήνες πριν την κένωση θέσης λόγω συνταξιοδότησης, (β) μετακίνηση όχι αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη αρμόδια ΥΠΕ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο (4 η ΥΠΕ για το ΙΓΝΘ) και απαλλαγή αναισθησιολόγων από διανοσοκομειακές διακομιδές, ώστε να μην μένουν ακάλυπτα τα χειρουργεία των νοσοκομείων όπου υπηρετούν.