Θεσσαλονίκη: Καθίζηση στη σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ – Βρίσκεται σε κοίτη ρέματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Θεμέλια που καταρρέουν, επικίνδυνες ρηγματώσεις και καθιζήσεις συνθέτουν την εικόνα της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ο χώρος μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο παρόλο που εκεί κινούνται καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Μιλάμε για κτίρια τα οποία πραγματικά καταρρέουν. Οι καθιζήσεις που είδατε θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των φοιτητών και των καθηγητών» λέει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Λουίζα Αυγήτα, στην τηλεόραση του OPEN.
Σε έγγραφο που αποκαλύπτει το OPEN αποκαλύπτεται ότι η σχολή κατασκευάστηκε το 1996 πάνω σε χαμηλό σημείο λεκάνης απορροής και συγκεκριμένα μέσα σε κοίτη ρέματος που σήμερα είναι μπαζωμένη, ενώ σε αυτοψία που έγινε τον Οκτώβριο 2021 από την τεχνική υπηρεσία και κοινοποιήθηκε στην Πρυτανεία εντοπίστηκε σωρεία προβλημάτων όπως επικίνδυνες ρηγματώσεις, γενικευμένη καθίζηση ενώ τα κτίρια κρίθηκαν μη λειτουργικά.

Καθηγητές ανησυχούν τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φοιτητές και θέτουν ζήτημα ασφάλειας του κτιρίου.

Μιλώντας στο OPEN, ο αντιπρύτανης της Σχολής, Δημήτρης Κουσενίδης, είπε ότι «θα μπουν κροκάλες, χαλίκι, άμμος, ότι χρειαστεί για να ενισχυθεί η στατικότητα του εδάφους».

Εντωμεταξύ, σ ανησυχία των καθηγητών εντάθηκε ότι διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την καθίζηση. Οι καθηγητές ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ενώ θεωρούν επιβεβλημένη της άμεση μετεγκατάσταση της Σχολής.