Θεσσαλονίκη: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η Πορεία Μνήμης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (20/3) στη Θεσσαλονίκη η σιωπηρή Πορεία Μνήμης «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Την Πορεία Μνήμης στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, φέτος επικεφαλής της πορείας θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ παρών θα είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Πορεία Μνήμης θα ξεκινήσει στις 11:00 από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στις 12:00 μ. στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή.

Σήμερα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Καράγιαννη, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, κι ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Μανόλης Μανωλεδάκης.

Ζέρβας: “Θα ζητήσουμε να αναγνωριστεί η 6η Μαρτίου ως Ημέρα των Δικαίων”

“Ήταν εξαιρετική εμπειρία που βρεθήκαμε μαζί με τον κ. Σαλτιέλ στο Μιλάνο και μαζί θα ζητήσουμε να αναγνωριστεί η 6η Μαρτίου ως Ημέρα των Δικαίων”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ για την Πλατεία Ελευθερίας είπε: “Θα γίνουν όλα όπως πρέπει και όποτε πρέπει. Πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα”.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Καράγιαννη σχολίασε: “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή στη Βουλή ώστε η 6η Μαρτίου να αναγνωριστεί ως Ημέρα των Δικαίων. Μία αναγνώριση των ανθρώπων που ύψωσαν ανάστημα ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνει μια τέτοια ανθρωποθυσία. Οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των Εβραίων συμπολιτών μας να μην ξεχαστεί η φρίκη. Φέτος μας τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού”.

Σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος υπογράμμισε: “Τα δυόμιση τελευταία χρόνια έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε μια σειρά θεμάτων. Επίσης έχει προταθεί η δημιουργία ένα μονοπατιού στον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό”.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Θεσσαλονίκης: Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα

Θεσσαλονίκη

Σαλτιέλ: “Μετά από δυο χρόνια λόγω πανδημίας ξανακάνουμε τη σιωπηλή πορεία”

“Μετά από δυο χρόνια λόγω πανδημίας ξανακάνουμε τη σιωπηλή πορεία. Ένα θεσμό που η Θεσσαλονίκη τιμά τους δικούς τους ανθρώπους. Από την Θεσσαλονίκη 50.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος μπαίνει στην τελική ευθεία και ελπίζω ότι αν μέχρι το τέλος του έτους βγάλουμε την άδεια, το 2025 θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου. Οι νέοι πρέπει να μάθουν ώστε να υπενθυμίζουμε ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Ότι έρχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβολίζει όλη την Ελλάδα.

Παρών θα είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινιάς. Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να έρθουν να περπατήσουμε όλοι μαζί. Για την Πλατεία Ελευθερίας περιμένουμε μια απάντηση από τον δήμαρχο για το τι θα κάνουμε και την απάντηση την περιμένουν και στο εξωτερικό”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Θεσσαλονίκη

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου σχολίασε: “Μετά από τόσα χρόνια σιωπής το ΑΠΘ είναι εδώ. Από το 2013 συμμετείχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και λέμε Ποτέ Ξανά. Στην πανεπιστημιούπολη συναντά κανείς δυο έργα που θυμίζουν το εβραϊκό παρελθόν της πόλης”.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης δήλωσε: “Η ανάμνηση της αναχώρησης του πρώτου συρμού με όλους αυτούς τους συμπολίτες μας είναι ένα δείγμα πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος για το συνάνθρωπο μας. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το έγκλημα αυτό, γιατί μπορεί να γίνεται και σήμερα σε άλλους τόπους. Χρειάστηκε 49 χρόνια για να μιλάμε για αυτό και 60 χρόνια για τη Βουλή για να αναγνωριστεί ως Ημέρα Μνήμης”.

Τέλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Μανόλης Μανωλεδάκης υπογράμμισε: “Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις. Από τους 50000 που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόλις 2000. Αριθμός σοκαριστικός. 79 χρόνια μετά όπου όλοι τιμούμε τα θύματα, τί έχει αλλάξει στον πλανήτη; Η βαρβαρότητα στον κόσμο συνεχίζεται. Δυστυχώς το σύνθημα Ποτέ Ξανά έχει δώσει τη θέση του στο Ξανά και Ξανά”.