Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών του ΑΠΘ σήμερα (6/8) στο κέντρο

ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

Για ποιον λόγο θα διαμαρτυρηθούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα (6/8) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φοιτητές και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Θεσσαλονίκη: Αναμένεται να συναντηθούν στις 11:00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα τουρνικέ που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του κτιρίου διοίκησης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση τους:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στο κτήριο Διοίκησης, υλοποιώντας ακόμα μια πτυχή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!! Για ακόμη μια φορά η Πρυτανεία σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη κυβέρνηση ενισχύει το πλαίσιο καταστολής που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Α.Ε. Μια τέτοια απόφαση στόχο έχει να απομακρύνει τους εκπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων από το αναφαίρετο δικαίωμα τους να παρεμβαίνουν στα όργανα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τους όρους σπουδών τους, τη λειτουργία των Τμημάτων, της μέριμνας.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά άγχη και τα προβλήματα των φοιτητών!! Τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μας έχουν χτυπήσει κόκκινο με την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια και τον ολοένα και πιο σκληρό αποκλεισμό από τις φοιτητικές εστίες, που τα κρούσματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που η υποχρηματοδότηση των σχολών μας παγιώνεται για άλλη μία χρονιά, οι πρυτανικές αρχές προχωρούν σε ένα μέτρο με μόνο σκοπό την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού!

Δεν μας κάνει εντύπωση! Έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης του απαράδεκτου νόμου – πλαισίου με κλειστές σχολές, σε συνέχεια των μέτρων ενίσχυσης της λειτουργίας του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, ενός πανεπιστημίου που χρειάζεται την καταστολή για να λειτουργήσει με κριτήριο τις επιταγές της αγοράς μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών!

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Νύχτα επεισοδίων στο ΑΠΘ - Επιτέθηκαν με μολότοφ σε ΜΑΤ

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτανικές αρχές πρέπει να ακούσουν, έστω και τώρα, τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών!!

Διεκδικούμε:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

• Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά.

• Καμία σκέψη για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο! Όχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας στα Ιδρύματα μας! Ούτε σκέψη για τοποθέτηση ΟΠΠΙ στις σχολές μας.

• Να απομακρυνθεί – να μην τοποθετηθεί κάθε είδους εξοπλισμός που αφορά τον έλεγχο εισόδου στο χώρο του Πανεπιστημίου!».