6 αποφάσεις για την υγεία που χρειάζονται περισσότερο χρόνο

Υπάρχουν πολλές φορές στη ζωή μας που καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για την υγεία μας, άλλες περισσότερο σοβαρές και άλλες λιγότερο.

Και παρόλο που κάποιες αποφάσεις, όπως το να κάνετε τις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος είναι απλές, υπάρχουν άλλες, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο και σκέψη για να παρθούν. Ποιές είναι αυτές; Ας τις δούμε παρακάτω!

1)  Επιλογή ή αλλαγή γυαλιών οράσεως

Αν έχετε μυωπία, πρεσβυωπία ή αστιγματισμό, τότε τα γυαλιά οράσεως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, ώστε να μπορείτε να είστε λειτουργικοί. Μέσα στα χρόνια, θα χρειάζεται να αλλάζετε τακτικά φακούς στα γυαλιά οράσεώς σας, όσο αυξάνονται οι βαθμοί σας ή επειδή τα προηγούμενα γυαλιά σας έσπασαν. Στην αγορά όμως κυκλοφορούν πολλοί φακοί για γυαλιά οράσεως, από διάφορα brands, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά στην ποιότητα. Επομένως, μη βιαστείτε να κάνετε την τελική επιλογή πριν κάνετε πρώτα μία έρευνα αγοράς και να εξερευνήσετε τις επιλογές σας. Μην ξεχνάτε ότι φοράτε τα γυαλιά σας κάθε μέρα για πολλές ώρες, οπότε αξίζει να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό ζευγάρι φακών!

2)  Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ίσως επιθυμείτε να κόψετε μία κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα ή να βελτιώσετε την ευεξία και την υγεία σας. Παρόλο που θα βρείτε παντού γύρω σας μαγικές συνταγές που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα, μην αφήσετε τον εαυτό σας να ξεγελαστεί. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας απαιτεί προσεκτική σκέψη και προγραμματισμό πριν εφαρμοστεί. Πολλές φορές μάλιστα, η καλύτερη ιδέα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε και να σας καθοδηγήσει, ώστε να πετύχετε την αλλαγή που θέλετε.

3)  Επιλογή ψυχολόγου

Στις μέρες μας, ο ψυχολόγος δεν αποτελεί πλέον ταμπού! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθειά του, ώστε να επανακτήσουν την ψυχική τους υγεία ή να επιλύσουν ένα θέμα που τους εμποδίζει να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες και σκέφτεστε να ξεκινήσετε για πρώτη φορά ψυχοθεραπεία, δώστε στον εαυτό σας χρόνο μέχρι να βρει τον ειδικό που του ταιριάζει. Η καλή επικοινωνία είναι η βάση για μία σχέση ειλικρίνειας μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε μερικούς ειδικούς, μέχρι να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει!

4)  Διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια, μάλλον χρειάζεται να παίρνετε συχνά αποφάσεις που αφορούν στην υγεία σας. Από το ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς, μέχρι ποια είναι η καταλληλότερη φαρμακευτική αγωγή για να ακολουθήσετε, καλείστε να αποφασίζετε ποιες είναι οι επιλογές που θα σας ωφελήσει περισσότερο. Όμως οι αποφάσεις αυτές χρειάζονται συχνά χρόνο για να παρθούν και, αφού παρθούν, συνεχή αξιολόγηση. Επομένως, πρόκειται για ένα τομέα που δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κινηθείτε παρορμητικά. Αντίθετα, μετά από συζητήσεις με το γιατρό σας και αφού λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την κατάστασή σας, τότε θα επιλέξετε τον καλύτερο δρόμο για εσάς!

5)  Αισθητικές επεμβάσεις

Οι αισθητικές επεμβάσεις ήταν ανέκαθεν δημοφιλείς, ειδικά στις γυναίκες, όμως όσο περνούν τα χρόνια γίνονται ακόμα περισσότερο. Από lifting και αυξητική στήθους, μέχρι ρινοπλαστική και βλεφαροπλαστική, υπάρχουν πολλές επεμβάσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει την εμφάνισή του. Επειδή όμως πρόκειται για επεμβάσεις με μεγάλο συνήθως κόστος, οι οποίες θα επιφέρουν μόνιμες αλλαγές, είναι απαραίτητο να προηγηθεί προσεκτική σκέψη πριν από αυτές. Ένας ειδικός είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει σχετικά με την κατάστασή σας, αλλά και να σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις!

6)  Αλλαγές στη διατροφή

Με τόσες δημοφιλείς δίαιτες που κυκλοφορούν, είναι πολύ εύκολο να αποφασίσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας χωρίς να το πολυσκεφτείτε. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Κάθε αλλαγή που θέλετε να κάνετε στη διατροφή σας λοιπόν, καλό είναι να γίνεται μετά από σκέψη, συζήτηση με το γιατρό σας, αλλά και τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που θα δείξουν τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει μία επιλογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού σας και θα βελτιώσει συνολικά την υγεία σας!

Όσον αφορά στην υγεία σας, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι αποφάσεις που παίρνετε δεν θα πρέπει να είναι παρορμητικές. Φροντίστε λοιπόν να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και να ‘ακούτε’ το σώμα σας, ώστε να κάνετε επιλογές που θα σας ωφελήσουν στο μέλλον!