6 λόγοι που μπορεί να νιώθετε ότι ζεσταίνεστε

ζέστη βεντάλια ανεμιστήρας

Αναλυτικά οι πιθανές αιτίες

Διάφοροι παράγοντες τόσο περιβαλλοντικοί όσο και ο τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματος.

Η συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα, το να βρίσκεστε έξω με ζεστό καιρό ή να πίνετε ένα ζεστό ρόφημα με καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί από το συνηθισμένο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες πέρα από τα προφανή που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε όλη την ώρα ότι ζεσταίνεστε. Τότε είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία σε περίπτωση που πρόκειται για ιατρικό ζήτημα που χρειάζεται προσοχή.

Πιθανές αιτίες που αισθάνεστε συνέχεια ότι ζεσταίνεστε;

1. Διαβήτης

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που δημιουργεί το σώμα και μετατρέπει τη γλυκόζη (ζάχαρη) από τα τρόφιμα που τρώτε σε ενέργεια. Με τον διαβήτη, το σώμα σας είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. Επειδή η ινσουλίνη δεν μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αυξάνονται.

Αυτά τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτή η βλάβη μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ιδρωτοποιούς αδένες σας με τρόπο που δυσκολεύει το σώμα σας να ρίξει τη θερμοκρασία του.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο ζεστοί ανεξάρτητα από το αν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι όταν το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι όταν τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη.

2. Υποθυρεοειδισμός

Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, σημαίνει ότι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή. Με άλλα λόγια, ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από όσες χρειάζεται το σώμα σας.

Η νόσος του Graves, μια αυτοάνοση πάθηση, είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν διογκωμένο θυρεοειδή, φλεγμονή του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδα) και υπερβολική πρόσληψη ιωδίου.

Ένα από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι το πρόβλημα με την ανοχή στη ζέστη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία και τρόμο (τρέμουλο) των χεριών.

3. Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μια έγκυος μπορεί να αισθάνεται πιο ζεστή:

Λόγω φυσικών αλλαγών στην ικανότητα του σώματός σας να ελέγχει και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

Το βάρος που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει την αναλογία της επιφάνειας του σώματος προς τη μάζα σώματος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τις έγκυες γυναίκες να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμότητα.

Το αναπτυσσόμενο έμβρυο μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος της μητέρας.

4. Εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες -όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη- πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Όταν τα οιστρογόνα πέφτουν πολύ, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως εξάψεις (ξαφνικές αισθήσεις ζεστασιάς σε περιοχές του σώματος όπως το πρόσωπο, το στήθος και ο λαιμός). Αυτές οι αισθήσεις ζεστασιάς ακολουθούνται αμέσως από ένα ξέσπασμα εφίδρωσης που, κατά μέσο όρο, διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.

Οι εξάψεις μπορεί “να έρχονται και να φεύγουν” για έξι μήνες έως αρκετά χρόνια. Μπορείτε να τις βιώσετε από πολλές φορές την εβδομάδα έως και δέκα φορές την ημέρα! Με την πάροδο του χρόνου, μειώνονται σε συχνότητα και ένταση.

5. Ανιδρωσία

Εάν αντιμετωπίζετε ανιδρωσία, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ιδρώσετε. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σώμα σας δεν μπορεί να ιδρώσει, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης νεύρων, των φραγμένων αγωγών του ιδρώτα, τυχόν τραυματισμών του δέρματος και -φυσικά- της αφυδάτωσης.

Ο ιδρώτας επιτρέπει στο σώμα σας να κρυώσει μόνο του, απαλλάσσοντας την υπερβολική θερμότητα που δημιουργούν ο μεταβολισμός και οι μύες σας. Αλλά χωρίς την παραγωγή ιδρώτα, το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει σωστά.

Έτσι μπορεί να είστε λιγότερο ανεκτικοί στη ζέστη και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε ζεστά περιβάλλοντα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κούραση και υπνηλία.

6. Φάρμακα

Ορισμένοι τύποι κοινών φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα αντιχολινεργικά είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορεί να έχουν θερμαντική επίδραση στο σώμα σας. Τα φάρμακα δρουν εμποδίζοντας τη δραστηριότητα μιας φυσικής ουσίας (ακετυλοχολίνης) στο σώμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αναπνευστικών και ψυχιατρικών διαταραχών, νόσου του Πάρκινσον, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων υγείας.

Τα σεροτονινεργικά φάρμακα μπορεί επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ζεστοί ως μία από τις παρενέργειές τους. Είναι φάρμακα που επηρεάζουν τη σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεσή σας. Παραδείγματα σεροτονεργικών είναι τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά.

Τα συμπαθομιμητικά φάρμακα είναι φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν το νευρικό σας σύστημα με τρόπο που βοηθά στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, όπως το γλαύκωμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Μία από τις πιθανές παρενέργειες αυτής της κατηγορίας φαρμάκων είναι η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ζεστασιά ως παρενέργεια είναι:

-Αντιβιοτικά

-Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

-Αντισπασμωδικά

-Διουρητικά (ειδικά όταν συνδυάζονται με φάρμακα για υπέρταση, αντιχολινεργικά ή ψυχοτρόπα, όπως αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά)

-Αναισθητικά (φάρμακα που σας εμποδίζουν να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και άλλων ιατρικών διαδικασιών)

Πηγή: health.com

Πηγή φωτό: pixabay