Αλλεργίες της άνοιξης: Πως θα καταπολεμήσετε τα συμπτώματα τους

αλλεργία αλλεργίες άνοιξη

Τα συχνότερα αίτια που τις προκαλούν

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι μισοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που ο χειμώνας βρίσκεται πίσω μας και πως ο καιρός έχει “ανοίξει” και πλησιάζει το καλοκαίρι, όμως υπάρχουν και αυτοί που αυτή την περίοδο του χρόνο υποφέρουν από τις αλλεργίες.

Οι αλλεργίες της άνοιξης μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά τόσο σε πολύ μικρές, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο μηχανισμός της αλλεργίας είναι ένας και μοναδικός και μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού: δέρμα, οφθαλμούς, ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό κ.λπ.

Τα συχνότερα αίτια και τα κυριότερα συμπτώματα

Όλες αυτές τις ουσίες που, δυνητικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση τις ονομάζουμε αλλεργιογόνες. Οι κυριότερες από αυτές είναι: η γύρη των λουλουδιών, οι τρίχες των ζώων, η οικιακή σκόνη, κάποιες τροφές και φάρμακα. Επιπλέον, σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα εντόμων (σφήκες κ.λπ.).

Από τι παθαίνουμε αλλεργίες

Ο κύριος ένοχος για την εμφάνισή τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων, λουλουδιών και αγριόχορτων, που την άνοιξη κυκλοφορεί διαρκώς στην ατμόσφαιρα.

Τα αλλεργιογόνα που «φουντώνουν» τις αλλεργίες είναι:

η γύρη της ελιάς,

η γύρη του φυτού ελξίνη, γνωστό και ως αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.

η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια)

οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας

η αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, που επίσης πολλαπλασιάζονται λόγω της κατακόρυφης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Η βασική συμπτωματολογία της αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνει:

κνησμό

οίδημα

υπερέκκριση βλέννας

εξάνθημα

υπεραιμία

βήχα

Πρόληψη και θεραπεία

Η πρόληψη συνίσταται κυρίως στην αποφυγή του αλλεργιογόνου παράγοντα και εφόσον είναι γνωστός. Επίσης, η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας ή και κατοικίας, όταν αποδεδειγμένα αποτελούν αιτία συχνών και σοβαρών αλλεργικών κρίσεων. Ορισμένοι παρουσιάζουν σταθερά κάθε χρόνο, την άνοιξη, συμπτωματολογία αλλεργικής ρινίτιδας ή βρογχικού άσθματος (εποχική αλλεργική ρινίτιδα και εποχικό αλλεργικό άσθμα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αρχίσουμε την κατάλληλη αγωγή ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της άνοιξης. Ως εκ τούτου, ο Μάρτιος θεωρείται ιδανική εποχή για την εφαρμογή της προληπτικής θεραπείας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της αλλεργίας είναι τα αντιισταμινικά και η κορτιζόνη, που μπορεί να χορηγηθούν συστηματικά (χάπι, ενέσιμος μορφή) ή τοπικά (π.χ. αλοιφές, σταγόνες για ρινική ή οφθαλμική εφαρμογή, spray για εισπνοές κ.λπ.). Επίσης, χορηγούνται αποσυμφορητικά (π.χ. στη ρινική συμφόρηση).

Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιλευκοτριένια τα οποία χρησιμοποιούνται στο βρογχικό άσθμα. Σε σοβαρού τύπου αλλεργικές αντιδράσεις, το φάρμακο που θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα είναι η αδρεναλίνη.

Η Ανοσοθεραπεία ή «εμβόλιο αλλεργίας», στόχος της οποίας είναι η τροποποίηση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην εκλαμβάνει πλέον τις αλλεργιογόνες ουσίες ως απειλητικές. Υπάρχει η κλασική ανοσοθεραπεία με τη μορφή υποδόριων ενέσεων, ενώ, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται μια νέα μορφή ανοσοθεραπείας κατά την οποία χορηγούνται χάπια ή σταγόνες που λαμβάνονται υπογλώσσια.

Τέλος, όσον αφορά το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να αναφερθεί η χρήση νέων καινοτόμων φαρμάκων (βιολογικοί παράγοντες) με τη μορφή υποδόριων ενέσεων, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό βρογχικό άσθμα και υψηλές τιμές ανοσοσφαιρίνης Ε ή ηωσινοφίλων.

Πηγή: eleftherostypos

Exit mobile version
%%footer%%