Τι είναι το σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου και πως θα το αντιμετωπίσουμε

Ποια είναι να συμπτώματα που θα σας κάνουν να το αναγνωρίσετε

Πλέον, μέσα Δεκεμβρίου, διανύουμε την περίοδο που οι περισσότεροι αποφασίζουν να κατεβάσουν από το πατάρι τα στολίδια τους και το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.

Υπάρχει όμως μία εποχική αλλεργία, το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που κάνει το έθιμο απαγορευτικό για μερικούς.

Η επικεφαλής των Κλινικών Υπηρεσιών της Leightons Opticians, Kiki Soteri, προειδοποιεί στην Daily Express πως αν υποφέρετε από πόνο ή φαγούρα στα μάτια, βήχα, φτάρνισμα, ακόμα και κρίσεις άσθματος, μπορεί να πάσχετε από το λεγόμενο «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου».

Τα συμπτώματα

Η ειδικός αποκάλυψε πως ένα από τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η φαγούρα στα μάτια. «Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά εποχικών αλλεργιών, και περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, καταρροή και δάκρυα στα μάτια».

Η πάθηση αυτή φέρεται να οφείλεται στη γύρη και και τους μύκητες που αναπτύσσονται σε πραγματικά έλατα που βάζουμε στο σπίτι μας, ή παγιδεύονται στα πλαστικά «φύλλα» των ψεύτικων δέντρων, ενώ το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα λαμπιόνια και τα λοιπά στολίδια που αποθηκεύουμε για πολύ καιρό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ως αλλεργική αντίδραση, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γιατρικό πέρα από αντιισταμινικά φάρμακα, αλλά υπάρχει μία σειρά προληπτικών μέτρων για να μην υποφέρουμε εξ’αρχής από κάποια αντίδραση:

Για ψεύτικα δέντρα, πρέπει να τα καθαρίζουμε καλά πριν τα στήσουμε με ηλεκτρική σκούπα, για να απομακρυνθεί η περισσότερη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα

Για πραγματικά δέντρα, μπορούμε να τα βγάλουμε σε εξωτερικό χώρο, και μετά από ένα ελαφρύ τίναγμα να τα ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Έπειτα αφήνουμε το φυτό και το χώμα του να στεγνώσει για λίγες ώρες, προτού το φέρουμε μέσα στο σπίτι
Καλό είναι να τοποθετήσουμε το δέντρο σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία, ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή
Προστατεύετε τα χέρια σας με μακρόστενα γάντια όταν τοποθετείτε και στολίζετε το δέντρο

Αν προκύψει αλλεργία, χρησιμοποιήστε αντιισταμινικά για να την καταπολεμήσετε και αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με το δέντρο

Πηγή φωτό: Instagram (laineandlayne)

Πηγή: reader.gr