Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Κάθε μέρα μετά τα Χριστούγεννα έχει τη σημασία της

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα έθιμο που κανείς δεν όλοι λατρεύουν να τηρούν, καθώς προσδίδει ζεστασιά σε ένα χώρο.

Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι το πότε είναι κατάλληλη στιγμή να ξεστολίσουμε το σπίτι μας. Ενώ η περίοδος για να στολίσει κάποιος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ποικίλει καθώς κάποιοι ξεκινάνε από τα τέλη Νοεμβρίου ενώ κάποιοι άλλοι το αφήνουν για λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι περισσότερες απόψεις για το ξεστόλισμα του δέντρου συγκλίνουν στην 6η Ιανουαρίου. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό…

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων είθισται να διαρκεί για 12 ημέρες, έως και την 5η Ιανουαρίου. Το πότε θα αποφασίσετε να ξεστολίσετε το δέντρο σας εξαρτάται από το πότε θα αρχίσετε να μετράτε τις «12 ημέρες των Χριστουγέννων», εάν και εφόσον ακολουθείτε το παραδοσιακό έθιμο. Κάθε μία από τις 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιορτάζοντας διαφορετικούς Αγίους κάθε ημέρα.

Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη Χριστιανική Θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου.

Η ημέρα των Θεοφανίων, σηματοδοτεί την ημέρα που οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν το μωρό Ιησού και του προσέφεραν τα δώρα τους και την ημέρα που εθυμοτυπικά ξεστολίζουμε τους χώρους μας, μιας και λέγεται ότι αν ο στολισμός παραμείνει μπορεί να φέρει κακοτυχία.

Πρόκειται για το επίσημο τέλος των γιορτών σύμφωνα με τη χριστιανική μας παράδοση και την ημέρα που γιορτάζουμε τα «Φώτα» στο τέλος σβήνουμε και τα φώτα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.