Τι χρειάζεται για να κάψετε τις θερμίδες από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πόσες καταναλώσατε στο κάθε στάδιο του γεύματος

Πολλές είναι οι θερμίδες που καταναλώνουμε κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού τρώμε περισσότερα και πιο πλούσια φαγητά απ’ ό,τι κάθε μέρα.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα κλασικό γεύμα με ορεκτικό, ψητό κρέας με συνοδευτικά και σαλάτες, πίτες, επιδόρπια, ποτά και αναψυκτικά μπορεί άνετα να φθάσει τις 4.000 θερμίδες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εφ’ όσον τις καταναλώσατε, θα τις αποθηκεύσετε σε μορφή λίπους στο σώμα σας. Βρετανοί προπονητές εξήγησαν προσφάτως στην Mirror US πόση και τι είδους γυμναστική απαιτείται για να κάψει κάποιος τις θερμίδες από κάθε πιάτο που θα καταναλώσει. Να λοιπόν τι χρειάζεστε:

Ορεκτικά

Ένα και μόνο πλούσιο ορεκτικό (π.χ. μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό και με τυρί) μπορεί άνετα να φθάσει στις 280 θερμίδες. Για να τις κάψετε θα χρειασθείτε έναν περίπατο με γρήγορο βήμα διαρκείας 60 λεπτών.

Κυρίως πιάτο

Αυτό μπορεί άνετα να φθάσει ή να ξεπεράσει τις 1.500 θερμίδες. Αν λ.χ. φάτε γαλοπούλα με γέμιση θα προσλάβετε 550 θερμίδες ανά μερίδα εστιατορίου. Αντίστοιχα το χοιρινό αποδίδει έως και 500 ανά μερίδα όταν είναι γεμιστό και οι πατάτες φούρνου άλλες 300.

Αν όμως οι πατάτες είναι ογκρατέν, μία μέτρια μερίδα άνετα φθάνει στις 400 θερμίδες. Προσθέστε σε όλ’ αυτά άλλες τουλάχιστον 300 θερμίδες από ένα κομμάτι τυρόπιτα, συν όσες αποδίδουν οι σαλάτες (με ντρέσινγκ μπορεί να ξεπεράσουν και τις 200), οι το σουφλέ (αποδίδει ακόμα και 400 ανά πιάτο) και ό,τι άλλο συνοδευτικό έχετε καταναλώσει.

Μοιραία λοιπόν θα χρειασθείτε αρκετή και έντονη άσκηση για κάψετε το κυρίως πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Οι γυναίκες θα χρειασθούν τζόκινγκ επί τουλάχιστον 2 ώρες και οι άνδρες 1 ώρα και 40 λεπτά.

Ποτά

Οι γιορτές είναι συνυφασμένες και με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο όμως είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας (προηγούνται τα λιπαρά).

Ανά γραμμάριο το αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες (τα λίπη παρέχουν 9), επομένως ένα κρασί με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ, παρέχει 170 θερμίδες ανά 250 ml.

Επειδή, όμως, στο γιορτινό τραπέζι οι περισσότεροι δεν περιορίζονται σε ένα ποτηράκι, ενώ καταναλώνουν και γιορτινά κοκτέιλ ή/και αναψυκτικά με ζάχαρη, η συνολική πρόσληψη θερμίδων μόνο από τα ποτά και τα ροφήματα μπορεί να φθάσει στις 1.000 θερμίδες!

Για να τις κάψετε θα χρειασθεί 84 λεπτά ποδηλασία, αν είστε γυναίκες. Αν είστε άνδρες θα χρειασθείτε περίπου 70 λεπτά.

Επιδόρπια

Όσο γεμάτο κι αν ήταν το στομάχι σας από το πολύ και πλούσιο φαγητό, το πιθανότερο είναι ότι απολαύσατε παραδοσιακά και μη γλυκά λίγο αργότερα. Ένα και μόνο μελομακάρονο (περίπου 35. γραμμάρια) αποδίδει έως και 190 θερμίδες. Αντίστοιχα, ένας κουραμπιές (40 γρ.) μπορεί να φθάσει τις 240!

Ωστόσο οι περισσότεροι δεν περιορίζονται σε αυτά. Υπάρχουν και πολλά άλλα γιορτινά επιδόρπια που συνδυάζονται με κουραμπιέδες και μελομακάρονα, όπως:

Κορμός κάστανο (παρέχει περίπου 370 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Τούρτα σοκολάτα (430 ανά 100 γρ.)

Γαλακτομπούρεκο (360 ανά 100 γρ.)

Μπακλαβάς (540 ανά 100 γρ.)

Έτσι μπορεί κανείς εύκολα να πλησιάσει τις 1.200 θερμίδες από τα γλυκά. Αν θελήσετε να τις κάψετε με ασκήσεις με βάρη, θα χρειασθείτε:

5 ώρες και 10 λεπτά, αν είστε γυναίκες

4 ώρες και 22 λεπτά, αν είστε άνδρες

Δεν γίνονται όλα σε μια μέρα

Είναι προφανές ότι αποτελεί ουτοπία να πιστέψετε πως θα κάψετε σε μια μέρα ό,τι φάγατε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πόσο μάλλον που δεν υπάρχει λόγος να πιέσετε τον εαυτό σας. Να πηγαίνετε καθημερινά περίπατο με τους φίλους και τους συγγενείς σας για να χαλαρώνετε, να περνάτε καλά και ταυτοχρόνως να φροντίζετε την υγεία σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτό: pixabay