Πόσο ηλεκτρικό ρεύμα “καίνε” τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τα λαμπάκια δίνουν μία άλλη αίσθηση στην διακόσμηση των Χριστουγέννων, όντας από τα αγαπημένα στολίδια μικρών και μεγάλων.

Πάντως, όσο όμορφα και να είναι τα λαμπάκια καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και πόσο ηλεκτρικό ρεύμα… καίνε την στιγμή που λογαριασμοί ρεύματος είναι στα ύψη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED διαφέρουν από τα συμβατικά και οι νέας τεχνολογίας λαμπτήρες καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, ένα φωτάκι LED είναι της τάξης περί των 0,04 Watt, κάτι που σημαίνει ότι αν η φωτεινή «γιρλάντα» έχει 100 φωτάκια, τότε θα «αγγίξει», σε σύνολο, τα 4 Watt. Παλαιότερου τύπου λαμπιόνια πυρακτώσεως έφταναν -το καθένα- τα 3W έως και 5W, γεγονός που δικαιολογούσε την υψηλότερη κατανάλωση.

Σημειώνεται, ότι κάθε κουτί με λαμπάκια αναγράφει στη συσκευασία του τη συνολική κατανάλωσή τους σε Watt. Για να υπολογιστεί η αξία του ρεύματος που θα καταναλώσουν τα φωτάκια την περίοδο των εορτών, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία και στη συνέχεια με την τιμή της κιλοβατώρας.

Επομένως, για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν τα έχουμε αναμμένα επί 10 ώρες την ημέρα, θα έχουμε μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή της κιλοβατώρας βρίσκεται στα 0,20 ευρώ, άρα πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,0002 ευρώ (η τιμή ανά Watt), έχουμε κόστος 0,0132 ευρώ την ημέρα.

Αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσουμε στολισμένο το δέντρο για 45 ημέρες, τότε θα χρειαστούμε 0,594 ευρώ για τα 100 λαμπάκια Led. Το κόστος αυτό ανεβαίνει αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα σετ με φωτάκια. Οπότε για 5 σετ, (συνολικά 500 led φωτάκια) θα κάψουμε ρεύμα αξίας 2,97 ευρώ, ενώ για 10 σετ (συνολικά 1.000 led φωτάκια) 5,94 ευρώ.