Κίνδυνοι και παγίδες του καλοκαιριού – Τι πρέπει να προσέχουμε

Η επαφή με τη φύση μάς φέρνει πιο κοντά με τα κουνούπια, τις σφήκες και τις τσούχτρες, το οποία μπορούν να καταστρέψουν την καλοκαιρινή μας χαλάρωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς. Η καλύτερη στρατηγική για να νικήσετε τα έντομα είναι η πρόληψη.

Για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα προστατευτικά όπως εντομοαπωθητικά, ανισταμινικά, αμμωνία ή άλλα προϊόντα για τα τσιμπήματα όπως κορτιζονούχα αλοιφή.

Εκτός όμως από δερματικούς ερεθισμούς και τσιμπήματα εντόμων, τι άλλο πρέπει να προσέχουμε αυτές τις μέρες;

Νοσήματα που σχετίζονται με τη ζέστη

Εκτός από το ότι κάνουν άβολη την καθημερινότητά μας, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πλήξουν και την υγεία μας. Η αφόρητη ζέστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, από ήπια αφυδάτωση έως σοβαρή θερμοπληξία.

Έχετε το νου σας για συμπτώματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, όπως ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους και σύγχυση. Αποφύγετε να βρίσκεστε έξω για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όταν ο υδράργυρος φτάνει στα ύψη. Αυτό ισχύει κυρίως κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας, που είναι συνήθως μεταξύ 2 και 4 μ.μ..

Επιπλέον, το καλοκαίρι το σώμα μας αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε, ακόμα περισσότερο, την ενυδάτωσή του.

Τροφική δηλητηρίαση

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συνηθισμένες το καλοκαίρι, επειδή τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα όταν κάνει πολλή ζέστη. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – την περίοδο, δηλαδή, που το θερμόμετρο αγγίζει κόκκινο.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι απαραίτητο να:

-Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τον χειρισμό των τροφίμων
-Μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή του
-Χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη (π.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών φαγητών
-Πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά

-Απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού
-Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτεθειμένο στη ζέστη
-Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στη ζέστη ούτε στον ήλιο

Εγκαύματα από τον ήλιο

Το να περνάμε χρόνο έξω μπορεί να είναι εξαιρετικό για την σωματική, την συναισθηματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Ωστόσο, όταν επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο σε εξωτερικές δραστηριότητες είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, μειώνοντας τις πιθανότητες να πάθουμε έγκαυμα.

Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να κάνετε «φίλο» σας το αντηλιακό. Είναι σημαντικό να το εφαρμόζετε κάθε μέρα, ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) παραμένει ισχυρή και επιβλαβής και όταν είναι αόρατη.

Παράλληλα, τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να εντείνουν ζητήματα που σχετίζονται με τη ζέστη. Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του σώματος να ρίχνει την θερμοκρασία του. Πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αφυδάτωσης.

Πηγή: vita.gr